eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Adótanácsadók Egyesülete: nem csökken az adminisztráció az adóhatóság által készítendő áfabevallásokkal

Álláspontjuk szerint a könyvelési, adónyilvántartási előírások nem változnak, azok adminisztrációja megmarad.

Nem csökken az adminisztráció az adóhatóság által készítendő áfa bevallásokkal az Adótanácsadók Egyesülete szerint, amely a honlapján csütörtökön közzétett állásfoglalásban kifogásolja azt is, hogy a szervezettel nem egyeztettek érdemben az intézkedésről.

Az egyesület kiemelte: a jövőre életbe lépő változásokkal a könyvelési, adónyilvántartási előírások nem változnak, azok adminisztrációja megmarad, a könyvelői és adótanácsadói szakma tekintélyét pedig rombolják azok a hírek, amelyek szerint nem lesz már rájuk szükség az áfabevalláshoz. A tagság többsége úgy véli, hogy az áfabevallás tervezetének használatával több munka, és nagyobb felelősség fog hárulni rá - tették hozzá.

Hozzáteszik, hogy január 31-én egy, az adóhatóság által szervezett fórumon elmondhatták ugyan a véleményüket az áfabevallás tervezet bevezetésével kapcsolatban, de annak módját a rendezvényen gyakorlatilag kész tényként ismertették a résztvevőkkel. "Más egyeztetés, amelynek részvevői lehettünk, nem volt" - közölte az egyesület, hozzátéve, hogy a jövőre bevezetendő rendszerrel kapcsolatos problémákról a múlt hónap végén a Pénzügyminisztériumnak elküldött levelükre a mai napig nem érkezett válasz.

A tárca kezdeményezésére 2021-től az adóhatóság a hozzá érkező számlaadatok alapján elkészíti a vállalkozások számára az áfabevallásaik tervezetét. A PM az adóadminisztráció csökkenésével indokolja az intézkedést.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 05:30
×
×
×
×