eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
JAS-39 Gripen vadászrepülőgépek a budaörsi reptéren rendezett honvédelmi napi haditechnikai bemutatón 2019. május 17-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Gripenek jelentek meg Budapest fölött - videó

Egy utasszállítót és a honvédség egyik gépét kísérve húztak át alacsonyan a ferihegyi repülőtér területén.

A Wizz Air, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség Parancsnoksága a ferihegyi egyes terminálon tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt, annak kapcsán, hogy megállapodtak egy (elméleti és gyakorlati) pilóta- és légiutaskísérő-képzési és -továbbképzési együttműködésről.

Ennek megfelelően a Wizz Air fogja biztosítani a Magyar Honvédség Airbus A320 családba tartozó repülőgépein szolgálatot teljesítő személyzet jártasságának fenntartását ismeretfelújító képzésekkel és gyakorlati oktatással - ugyanazon programmal, amellyel a cég saját személyzetét is képzik.

Emellett megállapodtak abban is, hogy

a Wizz Air igénybe veheti a Magyar Honvédség kecskeméti, illetve más, általuk üzemeltetett repülőtereit akkor, ha külső körülmények (például nem megfelelő időjárás) miatt Budapest vagy Debrecen helyett máshol kell leszállniuk.

Korábban előfordult, hogy ilyenkor a környező országok légikikötőibe kellett irányítani egyes járatokat – az új hazai repülőterek bevonásával ez számos esetben kiküszöbölhető lesz - közölte a Wizz Air.

Kilián Nándor vezérőrnagy az airportal.hu tudósítása szerint azt hangsúlyozta, hogy egy korábbi megállapodást egészítenek most ki, amely anyagi előnnyel jár a honvédség számára. Ezt azzal magyarázta, hogy eddig a katonai pilótákat és légiutas-kísérőket külföldön kellett képezni. A programban 20-30 ember vesz majd részt.

A tájékoztatót követően egy mini-légibemutatót tartottak a megállapodásban részt vevő felek: a Wizz Air egyik Airbus A321neo utasszállító repülőgépét és a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállítógépét két-két Gripen vadászgép kísérte, miközben áthúztak az 1-es kifutópálya fölött.

Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×