eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Autók haladnak a XIII. kerületi Szegedi út és Béke út kereszteződésében, miután eltörött egy főnyomócső a Béke tér közelében. Három parkoló autó alatt szakadt be az úttest, kettőnek csak a kerekei alól mosta ki az utat a feltörő víz, egy viszont el is tűnt a háromszor négyméteres üregben.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Hatalmas beruházás kezdődött Budapesten

Elindult a Béke téri főgyűjtőcsatorna építése Budapest XIII. kerületében.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében emlékeztet arra, hogy a XIII. kerületi Béke tér környékén az utóbbi években jelentős ingatlanfejlesztések történtek, ennek következtében a szennyvízhálózat túlterheltté vált.

A klímaváltozás miatti rendkívüli esőzések során a túlterhelt hálózat már nem volt képes elvezetni a nagy mennyiségű vizet, gyakran öntötte el a területet az esővízzel keveredett szennyvíz. Ez jelentős anyagi károkat okozott, akadályozta a közlekedést és közegészségügyi kockázatot is jelentett.

A főként európai uniós támogatásból most megvalósuló, 3,668 milliárd forintos, az előző városvezetés alatt elkezdett projekt során

a Béke utcai vízgyűjtő területen új, 1,2 kilométeres főgyűjtő- és tehermentesítő csatorna épül,

ami megoldást jelent a szennyvízmennyiség rövid és hosszú távú biztonságos elvezetéséhez.

A kiépülő új, korszerű főgyűjtőnek köszönhetően különösen szélsőséges időjárás esetén a csapadékkal kevert szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a szennyvíztisztító-telepekre jut, utána pedig megtisztítva kerül a Dunába.

Karácsony Gergely főpolgármester a projekt nyitórendezvényén hangsúlyozta, hogy ez a beruházás élhetőbbé teszi a környéket a lakók számára és a környezetet is kíméli, a kivitelezés tekintettel volt a meglévő növényzetre és zöldfelületekre. A főpolgármester kiemelte, hogy a jövőben minden fővárosi projektnél kiemelt szerepet kap a környezetvédelem, és a városvezetés minden döntését alárendeli a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a 30 fokos szeptember közepi hőmérséklet is mutatja: a klímakatasztrófa nemcsak távoli kontinensek erdőtüzeit jelenti, hanem a budapestieket is érinti. Az egyre gyakoribb villámárvizek ellen pedig ilyen beruházásokkal lehet hatékonyan és környezetkímélően védekezni - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×