eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Ügyfél a győri polgármesteri hivatal egyik osztályán 2020. május 20-án. Ettől a naptól újraindult a személyes ügyfélfogadás a hivatalban, ahol az ügyintézés teljes ideje alatt kötelező az arcmaszk használata.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Önkormányzati sztrájkkal indulhat a szeptember – íme a részletek

Önkormányzati sztrájkot hirdetett meg szeptember 2-ra, 3-ra és 4-re a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). Béremelést követelnek, és a koronavírus-járvány miatt elvett önkormányzati forrásokat akarják visszaszerezni.

Az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették a települések gazdálkodását és veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkahelyét – fogalmazott az InfoRádiónak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, ismertetve az érdekképviselet követeléseit:

  • Növekedjenek a fizetési fokozatokhoz kapcsolódó szorzószámok, hiszen 38 650 forint tizenhárom éve az illetményalap.
  • Ne megszorítsa, hanem támogassa a kormány az önkormányzatokat, biztosítva a járvány elleni védelmi költségek finanszírozását, hiszen közeleg a Covid második üteme, amihez pénzre lesz szükségük az önkormányzatoknak.
  • Egyszeri költségvetési finanszírozás biztosítását azon önkormányzati dolgozók jutalmazására, akik többletmunkával a saját és családjuk egészségét is is veszélyeztették a helytállással fizikailag.
  • Külön költségvetési támogatás biztosítását az önkormányzati intézményekben és cégekben dolgozók munkahelyeinek védelme érdekében.
  • A gépjárműadó teljes elvonásáról szóló döntés törlését.
  • Az idegenforgalmi adó felfüggesztésének törlését.
  • A szolidaritási hozzájárulás 2020 évi mértékre történő visszaállítását.
  • Legyen ismét munkaszüneti nap július 1-je, a közigazgatás napja, a köztisztviselők és kormánytisztviselők ünnepe.
  • Ne korlátozza a törvény a szakszervezeti tagdíj levonását, törölje ezt a jogalkotó a törvényekből.
  • Jöjjön létre nemzeti munkaügyi kerekasztal
  • És ne csak az inflációhoz igazodjon a nyugdíjemelés, és a nyugdíjas a közszférában is dolgozhasson a nyugdíja megtartása mellett

– sorolta Boros Péterné.

Az önkormányzati sztrájk szeptember 2-án, 3-án és 4-én lesz, amennyiben addig nem tudnak megegyezni a kormánnyal – tette hozzá a szakszervezeti vezető. A törvény értelmében a munkabeszüntetés alkalmával

az ügyfelek csak a halaszthatatlan ügyeiket tudják intézni a hivatalokban,

ami katasztrófavédelmi szituációt, vagy haláleseti ügyintézést feltételez. Minden más halasztható, az önkormányzati hivatalok kompetenciájába tartozó ügyeiket nem fogják tudni az említett három napon elintézni – emelte ki Boros Péterné, hozzátéve, hogy nem szeretnének senkinek sem kellemetlenséget okozni, mert nem ez a céljuk.

Az MKKSZ elnöke egyelőre nem tudta megmondani, hogy hányan vesznek részt a sztrájkban, a jelentkezést ugyanis csak augusztus 29-én zárják le. Az önkormányzatoknál és azok cégeinél jelenleg 32 ezer ember dolgozik Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×