eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A koronavírus okozta betegségből meggyógyult és haza készülő 85 éves Andrét megsimogatja Alfonsine, egy nővér a brüsszeli Etterbeek-Ixelles Kórházban 2020. április 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Jakab Ferenc elmondta, hogyan működik az első engedélyezett koronavírus-gyógyszer

Az Európai Bizottság és egy gyógyszergyártó megállapodása nyomán a következő hónapokban az Európai Unió és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé válik a remdesivir hatóanyagú, koronavírus elleni készítmény.

A hétfőn bejelentett megállapodásban szereplő gyógyszer nem új keletű, az ebola kezelésére fejlesztették ki és használták, és úgy tűnik, hatékony a koronavírussal szemben is. A hatóanyag

a vírus szaporodását, sokszorozódását gátolja meg a sejten belül.

Ennek megfelelően lehet alkalmazni, nem a megelőzésben, hanem a terápiás kezelésben, vagyis csak akkor, amikor már fertőzött valaki – ismertette az InfoRádióban Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője. A Pécsi Tudományegyetem tanára szerint a remdesivir a betegség bármely szakában használható lehet (a szer adatolásáról a gyártó árult el részleteket.)

A hatóanyagot Magyarországon a Pécsi Tudományegyetemen is tesztelték, de csak laboratóriumi vizsgálatokon. A szakember klinikai vizsgálatokról nem tud, de elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan ez is megkezdődik.

A PE biológiai laboratóriumában jelenleg is számos hatóanyagot tesztelnek.

Úgy a hazai, mint a külföldi partnerek bevonásával végzett vizsgálatokban vannak olyan szerek, amelyek nagyon jól bizonyítottak a laborvizsgálatokban,

és drasztikusan csökkenteni tudták a vírus fertőzőképességét, sejtbeli szaporodását.

Az előremutató eredmények után a következő lépés a klinikai vizsgálatok elkezdése lesz, ezt a hazai kollégák várhatóan Magyarországon végzik majd, a partnerországok közül pedig azt már tudni, hogy az osztrák partner Ausztriában már szervezi a klinikai vizsgálatokat.

Egy felmérés szerint a magyar lakosság 55 százaléka adatna be magának egy koronavírus-oltást, amit Jakab Ferenc örömteli hírnek tart, hiszen 60 százalékos átoltottságnál alakulhat ki az úgynevezett nyájimmunitás, aminek nyomán a járvány terjedése jelentősen csökkenhet vagy le is állhat.

A szakember rámutatott: nagyon sokféle módszerrel készülnek vakcinák, köztük a már kipróbált, használt virológiai eljárásoktól - mint például az inaktivált vagy gyengített vírus használata - egészen az innovatív, modern, még ki nem próbált molekuláris biológiai alapú, például RNS-vakcinákig.

A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője biztos benne, hogy belátható időn belül több vakcina is a piacon lesz, és

nem az lesz a kérdés, hogy hatékony-e a vakcina, hanem az, hogy mennyire hatékony,

és természetesen a leghatékonyabbat kell majd használni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×