eur:
397.72
usd:
358.5
bux:
74164.2
2024. október 1. kedd Malvin
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a nemzeti konzultációról tart sajtótájékoztatót az Igazságügyi Minisztériumban 2020. július 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Már 880 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

A lapos járványgörbéről és a tanévkezdésről is beszélt a kormányszóvivő.

Eddig 880 ezren töltötték ki a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációs kérdőívet, amiből azt látható, hogy az emberek is úgy gondolják: ezek a kérdések fontosak, érintik mindennapi életüket - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Hangsúlyozta: a nemzeti konzultációra azért van szükség, mert a kormány szeretne olyan egyetértési pontokat létrehozni, amelyek a járvány elleni védekezés egy esetleges későbbi szakaszában megalapozzák a döntéseket.

A kormányszóvivő arra bíztatott mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet, így a kormány olyan szabályokat hozhat, amelyekkel a legtöbb ember egyetért, azonosulni tud, így be is tartja azokat.

Szentkirályi Alexandra úgy értékelt: Magyarország a koronavírus elleni védekezés szempontjából a legsikeresebb és legeredményesebb országok közé tartozik, ami annak köszönhető, hogy gyorsan és hatékonyan tudták meghozni a szükséges intézkedéseket és a magyar emberek is partnerek voltak ebben.

Szeretnék, ha ez a jó tendencia, a lapos járványgörbe a továbbiakban is megmaradna, ehhez pedig az kell, hogy a vírust a határokon kívül tudják tartani - hangsúlyozta.

Hozzátette: a kormány ezért világos, átlátható szabályrendszert alakított ki, piros, sárga és zöld jelzéssel látta el az országokat, figyelembe véve az uniós besorolásokat, a fertőzöttségi mutatókat és tendenciákat, és azt, hogy egy-egy államból mekkora a vírus behurcolásának kockázata.

A kormányszóvivő megerősítette: a magyarországi helyzet kedvező, hiszen az új fertőzöttek száma alacsony és kevesen halnak meg a betegségben, viszont Európán belül és kívül is újra felütötte a fejét a járvány.

Egyes uniós tagállamokban és a szomszédos országokban, így például Ukrajnában is növekednek az esetszámok, több állam - köztük Ausztria - pedig szigorított a járványellenes intézkedésekben vagy erre készül - mondta.

Felhívta a figyelmet arra: a világban 15,5 millió igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig a 630 ezret is átlépte, az elmúlt napokban pedig 220-240 ezres emelkedés volt a fertőzöttek számában és a halálos áldozatok száma is növekszik.

Szentkirályi Alexandra ezért arra figyelmeztetett: bár a vírus már hosszú hónapok óta velünk van és "kezdünk beszokni ebbe a helyzetbe", továbbra sincs vakcina, ezért

be kell tartani a Magyarországon érvényben lévő szabályokat,

így az üzletekben és a tömegközlekedésben a maszk kötelező hordását, a gyakori kézmosást, valamint az idősek és a krónikus betegségben szenvedők iránti kiemelt figyelmet.

Itthon még mindig a legbiztonságosabb eltölteni a nyári vakációt, így érdemes idén belföldi utazásban is gondolkodni - mondta.

A tanévkezdésről megerősítette: folyamatosan figyelemmel kísérik a fertőzöttségi számokat, de kormány jelenleg arra készül, hogy "rendes, normális tanévet" tudnak kezdeni szeptemberben.

Azt, hogy az MSZP-hez köthető hirklikk.hu oldalon álinterjú jelent meg Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szentkirályi Alexandra úgy kommentálta: megdöbbentő és elkeserítő, hogy most is ténykedhetnek olyan hírportálok, amelyek álhíreket terjesztenek és "kamuinterjúkat" közölnek.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vizsgálja a lehetséges jogi lépéseket a portállal szemben, és felszólította az oldalt, hogy távolítsa el a kamuinterjút - mondta.

Felhívta a figyelmet arra: nem ez az első ilyen eset, hiszen a hirklikk.hu egy "álhírgyárportál", amely nagy szerepet játszott a "baloldal által készített álmentős-kamuvideó" terjesztésében.

"Nagyon szomorú és sajnálatos, hogy a baloldalnak éppen ilyen nehéz időkben, mint a koronavírus-járvány ideje, annyira futja a nemzeti összefogás helyett, hogy álhíreket, álvideókat terjeszt" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×