eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Kiderült, mikor drágulhat a parkolás Újbudán

Megszűnt az ingyenes parkolás Magyarországon. Újbudán ezzel egy időben új szolgáltató kezdi meg működését, külsős cég helyett önkormányzati társaság üzemelteti a parkolást – mondta az InfoRádiónak a kerület alpolgármestere. Hintsch György arról is beszélt, hogy még nyáron döntenek a parkolás drágításáról.

Az InfoRádiónak nyilatkozó XI. kerületi alpolgármester emlékeztetett, az egyik legfontosabb választási ígérete volt a hatpárti együttműködésnek, továbbá a főpolgármesternek is, hogy saját kézbe veszi a kerületi parkolási rendszert, ami ezáltal – meglátásuk szerint – hatékonyabb üzemeltetést eredményez.

Újbudán, mint sok más helyen, ezt idáig egy magáncég végezte, amely tejesen érthető mód profitot próbált realizálni a tevékenységből, az önkormányzat viszont úgy véli, a szóban forgó többlet jobb helyen lesz, ha a kerületnél marad – fogalmazott Hintsch György.

A politikus arra is kitért, februárban fogadta el a testület az új parkolási koncepciónak az alapjait, ezt követően márciusban létrehozták a parkolás üzemeltetésért felelős önkormányzati társaságot, ami július 2-val elkezdhette a valós tevékenységet, elsőként az Újbudán található fővárosi tulajdonú utak mentén. Januártól, amikor a magáncég szerződése lejár, már a kisebb utcákban is, így az egész kerületben az önkormányzat fogja üzemeltetni a parkolást.

Hintsch György szerint „röviden és tömören”

a váltásból a lakosság semmit sem fog érzékelni.

Önkormányzati parkolóőrök lesznek az utcákon, de például a parkolóautomaták nem változnak. Legfeljebb a büntetési csekken tűnhet föl valakinek, hogy más számlára szól – jegyezte meg.

Az esetleges parkolási díjak emelésével kapcsolatban elmondta, néhány kerületben már történt döntés erre vonatkozóan, Újbuda önkormányzata azonban arra jutott, hogy

ősz elejére átgondolják még a kérdést, hogy melyek azok a területek, ahol szükséges lehet díjtételt emelni, vagy az időzónát kitolni.

Az alpolgármester szerint abban is szeptemberben lehet döntés, hogy melyek lehetnek azok a területek, ahová célszerű lenne kiterjeszteni a fizetős zónát.

Hintsch György megerősítette, a korábbi önkormányzati vezetés az elmúlt nyáron kezdeményezte, a Fővárosi Önkormányzat pedig jóváhagyta a bővítést, amely értelmében már az Andor utcáig ki lehetne terjeszteni a fizetős övezetet, valamint az Őrmezőre és a gellérthegyi területekre a XI. kerületben. Ezek valódi bevezetésére jövőre kerülhet sor, de csak bizonyos részeken, több lépcsőben, mert az önkormányzat kapacitása véges – tette hozzá az alpolgármester, megismételve: de

jövőre már mindenképpen szeretnék a „kritikus” helyeken meglépni,

ahol az ott lakók már nem tudnak parkolni, így Őrmezőn, Kelenföldnél, a metrómegálló környékén vagy az Infoparknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×