eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: BKK/Facebook

Érzékeny témáról faggatják a budapestieket

20 kérdéses kérdőívet állított össze a Magyar Autóklub az utakon zajló átalakításokról, melyekkel kapcsolatban viszont a Magyar Kerékpárosklubnak már számai is vannak. A főváros nem szeretne szembenállást a felek között.

Ezekben a "bringasávfelfestős időkben" a Magyar Autóklub is érdeklődik a budapesti közút- és közlekedésfejlesztés ügye iránt, ezért - mint portáljáról kiderül - kérdőívet állított össze, hogy megtudja, ki mit gondol az irányokról. A kérdőívet bárki kitöltheti, legyen gyalogos, autós, kerékpáros.

Mint az Autóklub fogalmaz, "biciklisávok kerültek kijelölésre, közlekedés elől lezárt területek bővítésével folyik a kísérletezés, különféle sebességcsökkentési koncepciók kerültek napvilágra, ugyanakkor az M0-s körgyűrű bezárásról, P+R parkolók létesítéséről, infrastruktúrajavítási tervekről nem hallani", ezért várják minden budapesti közlekedő véleményét.

A kérdőív június 30-ig kitölthető, az eredményt nyáron a Magyar Autóklub nyilvánosságra hozza.

A fővárosban indukált és el is indult változásokkal kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester az InfoRádiónak elmondta, minden változással kapcsolatban lesznek olyanok, akiknek nem tetszenek, de összességében

olyan döntéseket akarnak hozni, amelyek a közösség egésze számára fontosak.

"Például az ideiglenes kerékpársávokat se úgy képzeljük el, hogy az azoknak jó, akik szeretnek kerékpározni: a kerékpáros közlekedés részaránya kifejezi azt is, hogy egy város mennyire élhető, mennyire biztonságos, mennyire aktívak a hétköznapok" - sorolta a főpolgármester, aki szerint nem úgy kell a közlekedésre tekinteni, hogy vannak "a bringások és az autósok", hanem emberek, akik közlekedni szeretnének. Emiatt szerinte nem az autók és a biciklik száma számít Budapesten, hanem az, hogy hányan akarnak közlekedni a fővárosban.

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese, szóvivője szintén az InfoRádióban elmondta, vannak még helyek, ahol ki lehetne jelölni ideiglenes kerékpársávokat úgy, hogy az nem jár elvétellel a többi forgalmi sávból. Máshol viszont jobban bele kellene nyúlni szerintük a közlekedési rendbe.

"Összegyűjtöttünk javaslatokat és ezeket le is adtuk a fővárosnak, várjuk, hogy megvalósítsák" - adott állapotjelentést Halász Áron, aki szeretné, ha nem indulatok vagy álhírek formálnák a párbeszédet az egész ügyről.

Szerinte a forgalmi változások - a korábbi példákból kiindulva - kezdetben valóban dugót okoznak, ám azután megváltoztatják a közlekedési szokásokat – sokan ülnek kerékpárra például, ha vonzóbbnak találják annak feltételeit, mint amilyenek más közlekedési módok esetében.

A klub egyébként már túl van reprezentatív kutatáson,

amelyből kiderül, a budapestiek 67 százaléka számára elérhető opció az, hogy biciklivel közlekedjen, de kerékpársávok hiányában eddig nem mertek elindulni. Ebből következhet az is, hogy autóból is sokan átülnének - vélekedett Halász Áron.

A Nagykörúton hetekkel ezelőtt üzembe állt egy kerékpáros forgalomszámláló, amely két irányban 3000-3200 kerékpárost mér egy nap alatt, a szám pedig növekszik, igaz, nem egyik napról a másikra, "több évtizedes hátrányt kell behozni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×