eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szovjet gyártmányú, MiG-21BISZ 75AP sugárhajtású vadászrepülőgép a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum szabadtéri kiállítási területén. A Magyar Néphadsereg 47 darabot rendszeresített belőle, amelyek 1975-2000 között álltak szolgálatban. Nagy pontosságú navigációs és leszállító rendszerrel, valamint robotpilótával voltak felszerelve. A múzeum 60000 m2-en mutatja be az utóbbi évtizedek katonai repülőgépeit.  MTVA/Bizományosi: Lehotka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Újra megnyitó turisztikai helyszínek várják az érdeklődőket

Számos kedvelt vidéki intézmény tárja ki kapuit – igaz korlátozásokkal és szigorú biztonsági intézkedések mellett.

A május 18-i múzeumi világnap alkalmából a hétvégén ingyenes lesz a belépés a tatabányai Bányászati és Ipari Skanzenbe. A szabadtéri gyűjtemény távolságtartás mellett látogatható, a kasházban és a főépületben kötelező maszkot viselni, a többi bemutatóterem zárva tart.

Korlátozott nyitvatartási időben és csökkentett szolgáltatásokkal várja a vendégeket a hétvégétől ismét a szigetvári vár. A műemlék területére csak szájmaszkban lehet belépni és az egymástól való kétméteres védőtávolság tartását várják el az emberektől.

Nógrád megyében újra látogatható a világörökségi Hollókő vára és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. A vár a zárt terek kivételével látogatható. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet a 65 éven felüliek egyelőre nem kereshetik fel. A látogatóknak legalább másfél méter távolságot kell betartaniuk és zárt térben maszkot kell viselniük.

Három tagintézményét is újranyitotta a Magyar Nemzeti Múzeum. március 15-től.

  • Az MNM vértesszőlősi kiállítóhelye elsősorban egyéni látogatókra számít, akik a megszokott jegyárak mellett léphetnek be a területre. A járványhelyzet miatt csoportokat csak legfeljebb 10 fős egységekben fogad.
  • A nemesvámosi Villa Romana Baláca kiállítóhelyen péntektől a park, a romkert, a kőtár és a fogadóépület is látogatható egyéni és családos vendégek számára. A mozaikokat és falfestményeket bemutató központi villaépület egész évben zárva marad a tetőzeten zajló munkálatok miatt, a többi épület ezért a felújítás ideje alatt csökkentett jegyárak mellett tekinthető meg.
  • Balassagyarmaton az MNM Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye is megnyílik, a Palóc Ház kiállítóhelyen egyidejűleg legfeljebb 10 fő tartózkodhat.

Az MNM mindhárom helyszínen kialakította a látogatók és a dolgozók egészségének védelmét szolgáló és a járványügyi szabályoknak megfelelő beléptetés és biztonságos múzeumlátogatás rendszerét. A járványhelyzet miatt turistabuszok fogadása egyik kiállítóhely parkolójában sem lehetséges - közölte a Magyar Nemzeti Múzeum.

Újra megnyitotta kapuit a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum: a múzeum szabadtéri lett látogatható tematikus játszótérrel, katonai akadálypályával, egyszemélyes ajándékbolttal. A RepTár területén érkezéskor a munkatársak megmérik a vendégek testhőmérsékletet, a kézfertőtlenítés és a maszk használata kötelező. A látogatók számára kötelező a legalább másfél méter védőtávolság betartása.

Barcs-Drávaszentesen újra kinyitottak a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva Kapu Bemutatóközpontjának tanösvényei, állatsimogatója. A Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ kültéri létesítményei a tervek szerint pünkösd előtti héten fogadnak ismét vendégeket.

Szilvásvárad, 2020. május 15.
Utasok az erdei kisvasúton a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad közelében 2020. május 15-én. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán ismét elindultak egyes erdei kisvasutak.
MTI/Komka Péter
A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán ismét elindultak egyes erdei kisvasutak, így Szilvásvárad közelében, a Szalakja-völgyben is lehet már kisvasutazni. MTI/Komka Péter

Már látogatható a martonvásári Brunszvik-kastély parkja, tájékoztatott az Agroverzum Tudományos Élményközpont a honlapján. Egyszerre maximum 40 ember tartózkodhat a parkban négy csoportban, előzetes regisztrációt követően másfél órás vezetett parkséta keretében.

Péntektől a békéscsabai Gabonamúzeum, a megyeszékhely mini skanzenje is nyitva áll az érdeklődők előtt.

Ugyancsak a hét utolsó munkanapján nyitotta meg kültérrel rendelkező látogató központjainak kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park, így a dévaványai Sterbetz István és a biharugrai Bihari Madárvárta látogatóközpont, a szarvasi Körösvölgyi Állatpark, valamint az igazgatóság két tanösvénye nyílik meg az érdeklődők előtt. A belépőknek kötelező maszkot viselniük.

Szombaton megnyitja kapuit a Tác melletti Gorsium Régészeti Park: a római kori romterület már eddig is ismert részei mellett újdonságként látható lesz egy helyreállított 4. századi útszakasz, illetve több, római cementtel és homokkal fugázott falrész. A kiérkezőknek több szabályt be kell tartaniuk, többek között a park egy időben nem fogad száznál több vendéget, a beltéri állandó kiállítás helyszínén egyszerre kilencen tartózkodhatnak, továbbá csak maszkban lehet belépni a romterületre. A múzeumi világnap idén vasárnapra esik, így ezen a napon ingyenesen látogatható Gorsium.

Későbbi nyitások

Hétfőtől lesz újra látogatható a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum, azonban egyelőre csak sétálójegyet lehet venni, amellyel a külső területek tekinthetők meg.

Május 23-tól újraindul a gemenci erdei vasút, és megnyílik a pörbölyi Ökoturisztikai Központ is. A vasút egyelőre hétvégeken, ideiglenes menetrend szerint közlekedik Pörböly és Lassi állomás között. Az erdőgazdaság arra kéri a kirándulókat, hogy előzetesen regisztrálják a tervezett utazást az okocentrum@gemenczrt.hu címre küldött levélben. A vasút közlekedése idején a járványügyi előírások betartásával a parkoló, a vizesblokkok, a játszótér, az ajándékbolt és a büfé is üzemel.

Az Ökoturisztikai Központ hétköznap 8-tól 16 óráig, hétvégén 8 és 17 óra között várja a látogatókat. Munkanapokon a központ külső helyszínei, a játszótér, a parkoló, valamint a vizesblokk vehető igénybe. A Gemenc Kincsei című kiállítás a hétvégi és munkaszüneti napokon látogatható, a büfé és az ajándékbolt csak ekkor tart nyitva.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×