eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Pest megyében hétfőtől enyhítik a korlátozásokat - a nap hírei

A magyar koronavírus-törvényről vitázott az Európai Parlament, a kormányfő által megbízott igazságügyi miniszter nem szólalhatott fel. Pest megyében hétfőtől enyhítik a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokat, a fővárosról viszont egyelőre nem döntött a kormány. Budapestet érintő korlátozások enyhítését sürgette a főpolgármester. A nap legfontosabb hírei május 14-én.

A magyar koronavírus-törvényről vitázott az Európai Parlament, az ülésen Orbán Viktor miniszterelnök nem vett részt, az általa megbízott Varga Judit igazságügyi miniszter pedig nem szólalhatott fel a vitában. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyarországi helyzet aggodalomra ad okot, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem tartalmaz világos időkorlátot, és szélesebb körű felhatalmazást ad a kormánynak, mint más tagországokban. A magyar igazságügyi miniszter az európai parlamenti képviselőknek küldött levelében hangsúlyozta: a kifogásolt intézkedések megfelelnek az európai alapelveknek. Varga Judit nem vehetett részt a vitán, mert az EP-elnöke csak a kormányfőnek adott volna felszólalási lehetőséget. A tárcavezető az InfoRádióban jogsértőnek nevezte az eljárást. A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte: ezek az eljárások csak arra jók, hogy rontsák az unió megítélését.

Pest megyében hétfőtől enyhítik a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokat, a fővárosról viszont egyelőre nem döntött a kormány.A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: Budapest ügyében az érintett polgármesterek és a járványügyi szakemberek véleményének ismeretében az operatív törzs határoz még a héten. Gulyás Gergely elmondta, hogy Pest megyében hétfőtől maszk viselése mellett megengedett a vendéglátóhelyek zárt részében való tartózkodás, emellett kinyithatnak a játszóterek, és fogadhatnak vendéget a szállodák és panziók. Szólt arról is, hogy ha nem romlik a helyzet, akkor június vége felé vissza tudja adni a rendkívüli veszély-helyzetre vonatkozó felhatalmazást a kormány. Azt is közölte: június 2-ig biztosan marad a digitális oktatás.

A fővárost érintő korlátozások enyhítését sürgette a főpolgármester.Karácsony Gergely online sajtótájékoztatóján bejelentette: a hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként. Hozzátette: napirenden van a kerületi parkok és sportpályák megnyitása is. Ha pedig szeptemberben újra kinyitnak az iskolák, azt javasolja a kormánynak, fontolják meg, hogy csúsztatják a reggel 8-as iskolakezdést, hogy a tömegközlekedésben se alakuljon ki nagy tömeg.

Nyugvó szakaszba érkezett a koronavírus-járvány, sőt egyes helyeken csökkenés is látható - mondta el az operatív törzs tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília ismertette a járvány adatait is, amely szerint reggelre újabb 6 idős, krónikus beteg halt meg, ezzel 436-ra nőtt az elhunytak száma. Ugyanakkor 1.169-en meggyógyultak. Eddig 3.380 embernél azonosították a kórokozót.

Minden kórháznak legalább tíznapi készlet áll rendelkezésre védőfelszerelésekből - erősítette meg kormányzati tájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: az intézmények naponta adhatják le az igényléseiket a további eszközökre. Szólt arról is, hogy már majdnem 5 ezer lélegeztetőgép van a kórházakban és a beszerzésekkel ezek száma 9 ezerre növelhető, ami a járvány esetleges második hullámában szükséges lehet.

Szombat estére módosították az országos koronavírus-tesztelés zárási idejét a szűrést végző orvosképző egyetemek. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint még 1.200 ember részvételére van szükség ahhoz, hogy országosan és regionálisan is reprezentatív legyen a felmérés eredménye. Az eddig végzett 8276 tesztből kettő lett pozitív.

Jövőre öt háromnapos és egy négynapos hosszú hétvége lesz, és csak egy munkanapot kell majd szombaton ledolgozni. A Magyar Közlönyben megjelent a jövő évi munkanap-áthelyezésekről szóló rendelet. Eszerint a munkanapok átrendezése egyedül a szenteste miatt lesz indokolt, december 24-ét két héttel korábban, december 11-én kell majd ledolgozni. Négynapos ünnep csak a húsvét lesz. Három napos hosszú hétvégét hoz a pünkösd, mindenszentek és karácsony. Emellett március 15. is hétfőre, augusztus 20. pedig péntekre esik.

Több légitársaság is újraindítja budapesti járatait júniusban, egyelőre csökkentett járatszámmal. Eddig a British Airways londoni, az Eurowings stuttgarti, a Jet2 Leeds-i és manchesteri, a Qatar Airways dohai és a Swiss zürichi járata indul újra, és az Emirates is tervezi a dubaji összeköttetés újraindítását. Májusban a Wizz Air és a KLM közlekedtette járatait. A Budapest Airport speciális intézkedésekkel készül az utasforgalom lassú felfutására.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×