eur:
392.91
usd:
363.44
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Este tíz órától zárva a Nyugati pályaudvar csarnoka

A kezdődő felújítással kapcsolatban fontos hírt közölt a MÁV a váci és az esztergomi vonalon ingázóknak.

Pénteken kezdődik a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása. A munkálatokkal járó korlátozásokról Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője beszélt az InfoRádióban.

"Az előkészületeket a szakemberek már megkezdték, el kell vinni azokat a pavilonokat, amelyek a munka útjában vannak, ezen kívül a padokat, szemeteseket, virágtartókat is" - részletezte az első lépéseket a szóvivő.

Már most nagyon sok munkás van a csarnokban, előkészítve annak este 10 órai bezárását. Ezt követően épülni kezd az állványzat, befedik a síneket és az aluljárós összeköttetéseket lezárják.

A legforgalmasabb magyarországi pályaudvar csarnokának (18 millió utazás történik innen vagy ide évente, 480-500 vonatot fogad, indít naponta) lezárása már pénteken is érint öt, elvileg este 10 után a pályaudvarra érkező IC-t, amelyeknek már Zugló lesz a végállomása.

Szombaton és vasárnap 85 vonatot érint majd a lezárás - ezek vágányainál kezdik a befedési munkákat -, a többi beérkezik a Nyugatiba és el is indul onnan.

Május 11-től kezdődően napi szinten összesen 24 vonat lesz érintett, amely nem tud bemenni a Nyugatiba és így indulni sem tud onnan, jellemzően sebesvonatok. A Vác és Esztergom felé közlekedőkre semmilyen változás nem vár - tette egyértelművé Biber Anett.

Díjszabási változások

A metrópótlás ideje alatt már érvényben lévő rendelkezés alapján, a BKK-bérlettel rendelkező utasok – a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között a feláras vonatokon történő utazási lehetőség biztosításán kívül – május 11-től június 19-ig minden vasúti jegytípus esetében felármentesen utazhatnak néhány átterelt sebesvonathoz csatlakozó záhonyi, nyíregyházi InterCity-n a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest közötti szakaszon. Az adott vonatra érvényes felárral nem rendelkező utas, a vonaton legfeljebb a menetjegyén feltüntetett kocsiosztályon, a szabadon maradt ülőhelyet foglalhatja el.

A felújítás második szakaszában, május 11-én 4 órától június 19-én 22:15-ig az alábbi fontosabb korlátozások lesznek:

  • A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon közlekedő sebesvonatok Zugló megállóhelyről indulnak és oda érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett. A vonatokhoz az InterCity és elővárosi vonatokkal utazhatnak.
  • A Szolnokról 5:40-kor induló gyorsított vonat Zuglóig közlekedik. A Szegedről 4:34-kor induló gyorsvonat a Nyugati pályaudvarra érkezik. Zuglóból indul 17:34-kor Szolnokra egy gyorsított vonat hétfőtől csütörtökig.

Vágányfelújítás is kezdődik

A tetőfelújítással egy időben a Nyugati pályaudvar és a Kacsóh Pongrác úti felüljáró közötti szakaszon megkezdik a – Kőbánya-Teher állomás felé vezető – vágányok és váltók felújítását, átépítését a debreceni, szegedi és lajosmizsei vonatokat érintő sebességkorlátozások megszüntetése és a menetrend szerinti közlekedés javítása érdekében. A május 11-től augusztus végéig tartó munkálatok során a lehető legkisebb környezeti zajterhelésre törekszenek, de a korszerű földmunkagépek, vasúti és közúti tehergépjárművek, illetve pályafenntartási gépek is kelthetnek a szokottnál erősebb zajt. A zajterheléssel járó munkavégzés miatt a lakosság megértését és türelmét kéri a vasúttársaság.

A renoválás további szakaszaiban a befejezésig enyhébb korlátozások lesznek. A Nyugati pályaudvar utascsarnokának több ütemű lezárása idején, a május 8. és december 7. közötti időszakra vonatkozó menetrendek és a részletes utastájékoztatás elérhető a www.mav.hu/nyugati oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×