eur:
392.64
usd:
362.67
bux:
72117.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az atlaszt nézi egy diák a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban 2020. május 6-án. Történelemből középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségiző vizsgázik országszerte. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Hálás esszék és izzasztó tesztfeladatok az idei történelemérettségin

A történelem középszintű érettségi első fele, a tizenkét tesztkérdés nehéz és elgondolkodtató volt, azonban a másik része, az esszék, slágertémákat hoztak – mondta az InfoRádiónak a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke.

A tizenkét, rövidebb kifejtős tesztkérdés lényegében lefedte a teljes történelmet, kezdve az ókortól egészen a jelenkorig, tematikusan nem tartogatott nagy meglepetéseket – fogalmazott Nánay Mihály az InfoRádiónak.

A római korból épületeket kellett felismerni, és szövegrészletekkel összepárosítani azokat, míg a középkorból a céhek kerültek elő, valamint Mátyás király külpolitikája – ismertette a szakember, aki érdekesnek nevezte a Kolumbusz Kristóf és Vasco da Gama hajózásával, az Indiába való eljutásával kapcsolatos feladatot. A 20. századból a Horthy-korszak numerus clausus rendeljezése és az ezzel összefüggő álláspontok szerepeltek, miközben a hidegháborús korszakból a Marshall-terv és a különböző integrációk, mint a KGS vagy a Varsói-szerződés. Végezetül egy cigánykérdéses szövegelemzős feladat is része volt az érettséginek – ismertette a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke.

A szakember úgy látja, a feladattípusok tekintetében meglehetősen sok volt a szöveges, ezek több esetben bonyolultak, kifejezetten gondolkodtatóak voltak. Vagyis egy elég

erőteljesen kompetenciaalapú, jól mérő feladatsor volt az idei, amelyhez szövegértés, logika, több esetben adatelemzés kellett.

Nánay Mihály szerint a történelemérettségi második felének esszétémái nagyon hálásak voltak, mondhatni, „igazi slágertémák”, melyekkel az idei vizsgázók nagyon elégedettek lehetnek.

A végzősök egy-egy rövidebb egyetemes, valamint egy-egy hosszabb magyar történeti esszéből választhattak az alábbiak szerint:

  • Károly Róbert gazdaságpolitikája + Németország 30-as évekbeli terjeszkedése. Utóbbi esetében atlasz is használható volt.
  • Az '56-os forradalom és szabadságharc eseménytörténete október 28-ig + a kereszténység alapvető tanításai.

A történelemtanár, aki a szerdai vizsgán nem vett részt, abszolút pozitív hozzáállást látott a diákok részéről a megelőző napokon. Mint mondta, a saját tanulói örültek, hogy túllehettek az érettségin, és meglehetősen jól el tudtak vonatkoztatni a járvány okozta körülményektől. Nánay Mihály

nem is gondolta, hogy ilyen flottul fognak menni a vizsgák.

Bár a papíron a koronavírus egy nap alatt elpusztul, akár két nap „pihentetési idejük” is lehet a tanároknak a javítás elkezdéséig. Magára a javításra azonban viszonylag szűk idő, két hét áll majd rendelkezésükre. Az Oktatási Hivatal honlapjára csütörtök reggel 8 órakor fog kikerül a javítási útmutató – magyarázta a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×