eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkot viselő vásárlók a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hétfőtől kötelező a maszkviselés Budapesten - itt az összes tudnivaló

Csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, valamint csak így szabad üzletbe és piacra menni, taxiba ülni. Lesz-e szankció? Hol osztanak maszkot a tömegközlekedőknek?

Április 27-től a budapesti piacokon, kereskedelmi egységekben és a BKK járművein kötelező a maszkviselés. A rendelet megjelent a Fővárosi Közlönyben is, amelyből kiderül, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében Budapest közigazgatási területén

  • a BKK-járműveken és megállóhelyeken (peronzáróvonallal rendelkező megállóhelyen a peronzáróvonalon belül)
  • a taxiszolgáltatás igénybevétele és nyújtása során
  • az ügyfélforgalom számára nyitva álló, áru forgalmazására vagy szolgáltatás nyújtására használt helyiségben
  • a piacon, a vásáron és a bevásárlóközpontban

az ott tartózkodó, hat évnél idősebb személynek a száj- és az orrnyílását – különösen textil vagy papír maszkkal, sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel – teljes egészében és folyamatosan el kell takarnia.

Sok múlik most a jogkövető magatartáson

Külön kormányzati felhatalmazás nélkül ugyanis nem szankcionálhatnak a települések (hiszen nem csak Budapesten kötelező a maszkviselés), viszont a fővárosi rendeletben külön szerepel, hogy aki nem húz maszkot, nem kap büntetést sem, legfeljebb csak figyelmeztetik a jogkövető magatartásra május 3-ig.

Nem marad azonban teljesen következmény nélkül,

ha valaki fedetlen orral-szájjal megy a fent felsorolt helyekre.

A Főpolgármesteri Hivatal korábban közölte: a maszkviselés előírásakor mindenekelőtt a budapestiek önkéntes jogkövetésére építenek. Ám

a BKV kivétel lehet és előfordulhat, hogy lesz büntetés,

ugyanis itt az utazási feltételek közé bekerülhet a kötelező maszkviselés, így akár a járművezető, akár a jegyellenőr számon kérheti a maszk nélkül utazót, és ki is zárhatja az utazásból.

Az üzletekben pedig az operatív törzs pénteki tájékoztatója szerint az hangzott el, hogy az önkormányzatok a szabályok betartatásához igénybe vehetik a közterület-felügyelőket vagy akár a polgárőröket is, de végül az, hogy valóban maszkban lehet-e majd csak belépni a boltokba, kizárólag az üzemeltetőkön múlik majd.

Sokszor elhangzott,

a maszk nem a viselőjét, hanem a többieket védi,

helyesen viselve ugyanis csökkenti a tünetmentes vírushordozók esetleges fertőzését, a vírust hordozó vízcseppek szétszóródását a környezetben.

Maszkokat osztanak

Az új utazási feltétel betartásának elősegítésére Budapest tíz forgalmas csomópontján 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak.

A BKK tájékoztatása szerint maszkot osztanak a következő napokban reggel 7 és 9 óra között a metróállomás bejáratainál a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren, a Nagyvárad téren, az Örs vezér terén, a Széll Kálmán téren és Újpest-központnál, valamint Kelenföld-vasútállomásnál, a Keleti pályaudvarnál, Kőbánya-Kispesten és a Nyugati pályaudvarnál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×