eur:
392.55
usd:
362.53
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sorban állnak a védőmaszkos vásárlók egy müncheni kertészeti áruda bejáratánál a koronavírus-járvány idején, 2020. április 20-án, amikor egyes üzlettípusoknak a hatóságok engedélyezték a járvány miatti több hetes zárva tartás utáni újranyitást.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Kötelező maszkviselést hozhat az enyhítés Magyarországon

Jövő héttől országszerte előírhatják a kötelező maszkviselést a boltokban és a vendéglátóhelyeken. Utóbbiaknak már jövő hónapban engedhetik a helyben fogyasztást - de várhatóan év végéig maszkviselés és szigorú járványvédelmi intézkedések mellett. Változhat a nyugdíjas idősáv szabályozása is.

A jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz viselését, ha boltba, vendéglátóhelyre, benzinkútra vagy egyéb nyilvános, ám zárt térbe megy - értesült a Magyar Nemzet. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók. Ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz.

A lap értesülése szerint egyúttal változhat a boltok nyitvatartási rendje is:

egyrészt a nyugdíjas idősáv szabályai, másrészt a felkereshető boltfajták bővülhetnek a ruha-, cipő-, játék- és könyvesboltokkal.

Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen.

A lap elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az élelmiszerüzletek alapterülete alapján szabják meg, hány vásárló lehet benn egyszerre. Szükségesnek látják a népszerű szabadtéri turistacélpontokon való viselkedési/védekezési szabályok kialakítását is.

Az eddigiekhez képest lazább keretek között változatlanul szükség lesz az emberek együttműködésére, és ahogy a kormány korábban jelezte, a különösen veszélyeztetett 65 év feletti korcsoport továbbra is megkülönböztetett figyelemben részesül.

A lap információi szerint májusban már engednék a szezon előkészítését a szállodák és vendéglátóhelyek számára, és engednék a helyben fogyasztást is a vendégeknek, de csak kötelező maszkviselés és a távolságtartást biztosító berendezés mellett. Ez újfajta működési modellt kívánhat sok helyen,

mivel várhatóan egész évben érvényben lesz az egészségügyi protokoll szerinti kiszolgálás menetrendje.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×