eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kisgyermek édesanyja ölében ülve várja, hogy kanyaró elleni védőoltást kapjon az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron 2018. február 1-jén. Január végén nyolcezer adag, a veszélyes, fertőző betegség elleni oltóanyagot adott át a magyar kormány humanitárius gyorssegélyként több mint 100 millió forint értékben Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos Ungváron az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Védőoltás járvány alatt? A szakember elmagyarázza

Szamárköhögés, kanyaró, gennyes agyhártyagyulladás ellen nincs védelem oltás nélkül.

A járvány ellenére is be kell adni a gyerekeknek a védőoltásokat - figyelmeztet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Az utóbbi hetekben rengeteg szülő fejezte ki aggodalmát, amiatt, hogy az oltások legyengítik a kicsik immunrendszerét és fogékonyabbá teszik őket a koronavírus fertőzésre. Póta György szerint ez nem igaz, a vakcinák elhagyása pedig nagyobb veszélyt jelent a csecsemőknek mint a koronavírus.

"Ezen az alapon szinte soha nem tudnánk beoltani őket, hiszen a koronavírus - lefolyásában - ugyanolyan erős vírus, mint a koronavírus vagy bármi. A mostani járványtól függetlenül ha igaz lenne az aggály, októbertől márciusig nem lehetne beoltani a kisbabákat" - fogalmazott a doktor.

Szerinte az oltásellenes gondolkodás most azért is különösen káros, mert

a koronavírus pont a kisgyermekeket, csecsemőket nem érinti,

"közöttük nem találunk komoly megbetegedést". Viszont mindazok, amik ellen oltják a csecsemőket, léteznek most is (szamárköhögés, kanyaró, bárányhimlő, tetanusz, gennyes agyhártyagyulladás).

Egy példán keresztül szemléltette ezt:

"Még mielőtt a világ megismerkedett a koronavírussal, a kanyaró több tízezer megbetegedést és nagyon komoly halálozási arányt okozott a környékbeli országokban. Ez pontosan ugyanúgy zajlik most is. Ha tehát oltunk, nem hajtjuk egy másik fertőzésbe a gyerekeinket" - hangsúlyozta, vagyis

oltás nélkül meg fog nőni a kanyaróban elhunyt kisbabág száma Magyarországon.

A szakmának tehát egyértelműen az a véleménye, hogy nem szabad a koronavírus-járvány miatt lazítani az oltási rendszert, a kisbabáknak lehetőség szerint meg kell kapniuk időben a szükséges védőoltásokat.

Sajnos azonban, mivel a 65 év fölötti háziorvosokat most nem engedik személyesen dolgozni, így a házi gyermekorvosok több mint 40 százaléka egyik napról a másikra kiesett a munkából, de mindent elkövetnek, hogy összevont praxisokkal megoldják a feladatot, minimális csúszással.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×