eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Áder János köztársasági elnök nyilatkozik a sajtónak Rumen Radev bolgár elnökkel folytatott megbeszélését követően a Sándor-palotában 2019. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János: életet mentünk, ha most türelmesek vagyunk - videó

A köztársasági elnök húsvét előtt, a koronavírus-járvány idején először szólt az ország lakosságához.

Az államfő a közmédiában sugárzott beszédében azt kérte, "most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem az, hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk". Úgy fogalmazott, egy korlátok közé szorított húsvét közeleg, amely nem a közös ünneplésről, hanem a segítségnyújtásról, a köszönetnyilvánításról, a türelemről szól.

"Ha most, bezártságunk idején, tudunk várakozni, önként lemondunk a nagyobb térről, a nagyobb szabadságról, azzal teret adunk a legfontosabbnak: a gyógyulásnak"

- hangsúlyozta a köztársasági elnök. Senki sem gondolta, hogy ilyen húsvétunk lesz, ilyen tavaszunk, fejlődés helyett visszaesés.

"Már most vannak közöttünk sokan, akik gyászolnak. Sokaknak került veszélybe a munkája, a megélhetése, ez sokunkat elkeseredetté tesz" - fogalmazott az államfő.

Ez a húsvét most nem a családról szól, de a háláról és a köszönetről igen, ezért köszönetet mondott a köztársasági elnök a maszkvarróknak, a magányosokat támogatóknak, a rászorulókat megsegítőknek, az orvosoknak, az ápolóknak, a nekik szállást adóknak, a konténerkórházak építőinek, az iskolák tovább működtetőinek, az online istentiszteleteket közvetítőknek, imádkozóknak, üzemeiket közcélú termelésre átállítóknak, mindazoknak, akik félelmetesen közel kerülnek a veszélyhez, és irgalmasan közel hajolnak a szenvedőkhöz.

"A boltosoknak, a szállítóknak, a nap 24 órájában juttatnak célba árut, embert. Köszönet a tanároknak, akik irgalmatlan munkával alkalmazkodnak a nehézségeknek. A katonáknak. Mindenkinek, aki felelősséggel végzi munkáját ebben az embert próbáló időben" - mondta Áder János.

Szerinte a kulcs most a türelem lesz az emberek részéről, önként lemondani a térről, a szabadságról, elfogadva a ránk vigyázók figyelmeztetését.

"Gondoljanak az önökhöz legközelebb állókra. Most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk" - tette hozzá hangsúlyozva:

életet mentünk, ha húsvétkor is betartjuk a távolságtartás szabályait.

"Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk. Ezt kell tennünk, hogy hamarosan mindannyian újra együtt lehessünk, egészségesen. Áldott húsvétot mindenkinek!" - zárta szavait az államfő.

A köztársasági elnök nagypénteki ünnepi beszédét teljes terjedelmében megnézheti itt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×