eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kirándulók a tavaszias melegben a siófoki Balaton-parton 2020. március 18-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Nem állt le az élet a Balatonnál, de nem mindennek örülnek

A balatoni strandok nyitvatartási szabályozásáról még korai gondolkodni, de a strandfejlesztésekkel, építkezésekkel nem álltak le a tóparti települések, remélvén, hogy lesz idén is strandszezon a Balatonnál. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke azonban arra felhívta a figyelmet, hogyha a lakosság betartja a kijárási korlátozást, nem utazik a hosszú hétvégén tömegével a tóhoz, akkor nagyobb eséllyel lesz idén is balatoni szezon.

Az ország többi részéhez hasonlóan a Balaton-parton is a bizonytalanság uralja a napokat. Csak azt lehet tudni, hogy egy veszélyes járvány felszálló ágában tartunk, de azt nem, hogy mikor érheti el a csúcspontját, mikorra cseng le - mondta az InfoRádiónak Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke. Szerinte egyelőre nem az a fontos, hogy a húsvéti hosszú hétvége milyen lesz, hiszen a balatoni vállalkozások sincsenek nyitva - mert nem is lehetnek.

"Egyébként meg az itteni településekre nagy számban érkeznek üdülőtulajdonosok, amit tiltani nyilván nem tilt semmi, semmilyen jogi szabályozás,

bár az én értelmezésem szerint a kijárási korlátozásban az azért benne van, hány módon lehet a lakhelyet elhagyni, de nincs benne az, hogy lemegyek a nyaralómhoz"

- osztotta meg aggályait a polgármester.

Az általános bizonytalanság ellenére a tóparti településeken folyamatosan zajlanak az idei szezonra tervezett és megkezdett fejlesztések. Balatonfenyvesen a strandon megkezdett munkálatokat szeretnék be is fejezni, ahogyan a balatoni brigakörút aszfaltozása is zajlik - utóbbi kormányzati beruházásban. Hozzátette: személy szerint örül a kerékpárút-fejlesztésnek.

"Nyilván lesz balatoni szezon, de azt, hogy mikor, még nem tudhatjuk. Az első és legfontosabb, hogy birkózzunk meg közösen és felelősen ezzel a borzalommal, ami körülöttünk van" - hangsúlyozta Lombár Gábor.

Szerinte április elején még korai a balatoni turizmusról beszélni, és most még senki sem tudja megmondani, hogy mekkora lehet az idegenforgalom vesztesége. Számítanak rá, hogy lesz, de a mértékéről majd csak akkor tudnak nyilatkozni, ha már túl lesznek rajta.

A hétvégékre a Balatont pihenési céllal választókhoz fordulva azt üzente, hogy

"ha kicsi önmérsékletet tanúsítana mindenki, akkor lehet, hogy hamarabb örülhetnénk közösen a Balatonnak."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×