eur:
394.82
usd:
367.5
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga tételfüzete egy diák padján a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2019. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megvan a terv az idei érettségi lebonyolítására - itt az összes részlet

A koronavírus-járvány miatt máshogyan zárul az év a végzős gimnazistáknak. A várható módosításokat Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ismertette - a kormány a jövő héten dönt.

Az operatív törzs nagycsütörtöki bejelentéseit Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tájékoztatása vezette fel, aki a törzs oktatási akciócsoportjának vezetőjeként közölte az idei érettségi vizsgákra vonatkozó kormányzati elképzeléseket - amelyek egyelőre csak javaslat formájában léteznek, de ezek elfogadása küszöbön áll, a jövő heti kormányülésen esedékes.

Bejelentette, hogy az érettségiket úgy kell megszervezni, hogy azoknak meg kell felelniük az oktatási standardoknak, a járványügyi biztonsági előírásoknak, az emberek biztonságérzetének és a felsőoktatási felvételi korrekt lebonyolíthatósági követelményeinek.

Mivel a felsőoktatási intézmények jelenleg nincsenek felkészülve arra, hogy felvételi vizsgákat tartsanak elmaradó érettségi vizsgák helyett,

az oktatási akciócsoport azt javasolta a kormánynak, hogy legyenek érettségik,

a kérdés a "hogyan".

"Javaslatunk szerint az előre hozott, és a bizonyítványszerzés előtti, szintemelő vizsgákat törölnünk érdemes, ez 30 ezer jelentkezést érintene a 113 ezerből" - kezdte a bejelentések sorát. Megnyitják ugyanakkor az érettségi jelentkezési felületeket, és azt javasolják, hogy aki idén nem felvételizik idén, vissza tud lépni a jelentkezéstől, ahol ezért már fizetett, ott a jelentkező visszakapja a pénzét. Vagyis ez azt jelenti:

"senkinek nem kötelező érettségiznie, ha nem felvételizik"

- tette egyértelművé.

Aki érettségi vizsgát tesz, a lehető legkevesebb személyes kontaktussal fogja tenni, ezért várhatóan a speciális esetektől (összesen 4500 darab vizsga) eltekintve

szóbeli és gyakorlati érettségik e tanév végén nem lesznek.

Helyettük írásbeli vizsgák lesznek, így felére csökken a vizsgaesemények száma.

Egy helyiségben 10 fő lehet a vizsgák során, a vizsgázás 14 nap alatt lebonyolítható.

Elmondta még, hogy eltolni az érettségiket nem lehet, mert a diákok elfelejtik későbbre, amit számonkérnek tőlük az érettségin.

Ha a helyzet romlik, az ütemezésről hamarosan döntenek, ha javul, akkor kicsit később, a jelenlegi forgatókönyv alapján azonban

május 4-én útjára indul az érettségi.

A világ országai egyébként - mint ismertette - két úton járnak szerinte: vagy az évvégi eredményeket számítják át vizsgaeredményre - Franciaország, Hollandia, itt elválnak az érettségik a felvételitől -, vagy technikailag egyszerűsítik, rövidítik a vizsgákat, de több uniós ország csak később hoz döntést: Ausztria csak írásbeliket tervez, Szlovákiában csak szóbelit, Dánia és a német tartományok jelentős része rendes menetben megtartja őket, Finnországban pedig előre hozva már meg is tartották az érettségiket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×