eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: felállt az ország a védekezésre

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, a tömeges megbetegedésekébe még nem léptünk át, de az is fog következni – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Orbán Viktor hangsúlyozta, le kell lassítani a járványt, hogy ne omoljon össze a egészségügyi ellátás. Arról is beszélt, hogy Magyarországon még nincs akkora esetszám, amelyet közvetlenül lehetne tanulmányozni, a jelenlegi mérések megbízhatósága most 60-80 százalékos. Több eset kell ahhoz, hogy az orvosok megbízhatóbb követeztetéseket tudjanak levonni, és konkrétabb tájékoztatást kapjanak az emberek.

A kormányfő szerint a legnagyobb bizonytalanságot most az okozza, hogy az emberek nem tudják, mire számíthatnak, ha megbetegszenek, de ha lesz erről konkrétabb információ, akkor – ha a járvány nem is hagy alább – a félelem kisebb lesz.

Jó döntés volt, hogy megelőző intézkedéseket vezettek be már a járvány korai szakaszában. A járvány terjedése lassul. Az igazi probléma akkor állhat elő – mint Olaszországban –, ha gyorsabban fut fel a megbetegedések száma. Ez ellen a terjedés lassítása mellett az ellátáshoz szükséges kapacitások megnövelésével is védekezni kell.

"Milliószám vannak maszkjaink, gyártunk is ilyeneket, és minden eszközzel mindenhonnan szerzünk be maszkokat" – közölte, hozzátéve, hogy a kormány a teljes nemzetközi kapcsolatrendszert beindította. Mindenből van elegendő eszköz a mostani szinthez, de többet kell beszerezni, hogy amikor tömeges lesz a megbetegedés, akkor az eszközök kiosztásánál mindenkinek jusson abban a sorrendben, amit az operatív törzs meghatároz.

A kormányfő köszönetet mondott az orvosoknak, az egészségügyi dolgozóknak és az orvostanhallgatóknak, akik beálltak segíteni. Katonai akciótervhez hasonlította az egészségügyi védekezési rendszer megszervezését. Mint mondta, azért hirdette ki a veszélyhelyzetet, hogy a kollektív védekezést gyors döntésekkel meg lehessen szervezni.

Védekezésre berendezett állapotban lévő közösség most a magyar:

a határokat lezárták, kontroll alatt tartják, a létfontosságú vállalatoknál, ha kell, átveszik a katonák az ellenőrzést, a járványügyi kórházakat kijelölték, illetve építik.

Ha megnő a fertőzöttek száma, megnő majd az intenzív ellátásra szoruló betegek száma is, számukra kórházi ágyak, lélegeztető készülékek kellenek majd. Ezek felhalmozása történik most.

Az idősekhez külön is szólt a miniszterelnök

Mint mondta, a mostani tudás szerint a legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az idősek közül kerül majd ki. Ez a korosztály néha nehezebben érti meg, hogy ne menjen sehová.

"Nehogy már a fiatalok adjanak tanácsot az idősebbeknek - ez a világ normális rendje, de higgyék el, értük aggódunk: ha a járvány tömegessé válik, a legnagyobb bajba ők kerülnek"

– mondta a miniszterelnök, és hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy minden fiatal védett, mert az immunhiányos állapotú gyermekeket, fiatalokat is súlyosan érintheti a járvány.

A nem immunhiányos állapotú gyermekek megfertőződése általában nem jár nagy kockázattal, ezért döntöttek arról, hogy az iskolákban, óvodákban legyen ügyeleti rendszerben gyerekmegőrzés.

A készültség második fokozata a gazdasági következmények felmérése

A legfontosabb, hogy minél kevesebben essenek ki a munkából, és akik mégis kiesnek, minél előbb visszatérhessenek a munkába. Igyekeznek a vállalatokat abba a helyzetbe hozni, hogy ne kelljen elbocsátaniuk az embereket, a munkalehetőségek ne vesszenek el.

Az emberek attól félnek a legjobban, hogy tönkremennek, ezért döntöttek a kamattörlesztés és a tőketörlesztés év végéig történő felfüggesztéséről. Így megmarad az emberek biztonsága.

Magyarországon 3600 milliárd forint körül van az az összeg, amit évente magánszemélyektől és vállalatoktól törlesztésként beszednek a bankok, ez most az adósoknál marad.

Beazonosították a legnagyobb bajba került ágazatok listáját, számukra járulékfizetési könnyítést rendeltek el, és további lépésekre is szükség lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×