eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Monostori László, az Árpád-házi Szent Margit-templom plébániai kormányzója fóliát helyez a gyóntatófülke gyóntatórácsára az Árpád-házi Szent Margit-templomban a XIII. kerületi Lehel téren 2020. március 6-án. Elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban a Magyar Katolikus Püspök Konferencia (MKPK), és egyéb, a koronavírus-fertőzés megelőzésére szolgáló intézkedést is hoztak. Az MKPK kéri a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Döntött a "zárt kapus" misékről a katolikus egyház

A püspöki kar azt kéri a papoktól, hogy misézzenek, a hívektől pedig azt, hogy online vagy tévén/rádión kapcsolódjanak be. Templomzár így sincs.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az alábbi rendelkezéseket hozta a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetében:

  • a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért nincs zárás
  • a nyilvános liturgiák vasárnaptól szünetelnek a templomokban, kivéve a temetést, amit viszont egyszerűsíteni kell
  • a templomokban, kápolnákban van mise, de nép nélkül
  • a hívek otthonról kapcsolódjanak be a cselekményekbe (tévé, rádió, online)
  • a megyéspüspökök felmentést adhatnak a misei részvétel kötelezettsége alól
  • mindenben az állami intézkedések irányadók
  • rendszeres, folyamatos imádság a járványban
  • az idős papok különösen is vigyázzanak egészségükre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×