eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Magyarországon 9-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma - a nap hírei

Magyarországon 9-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Olaszországban egy nap alatt csaknem száz ember halt bele a fertőzésbe. Vészhelyzeti videokonferenciát tartanak a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió tagországainak vezetői. A nap legfontosabb hírei március 9-én.

Magyarországon 9-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője elmondta: egy iráni állampolgár, és az idős magyar fertőzött felesége betegedett meg. Hozzátette, hogy a karanténban levő irániak egy része nem hajlandó alávetni magát a szabályoknak, ezért rendőrök vigyáznak rájuk a Szent László kórházban. Hozzátette: négy büntetőeljárás zajlik közveszéllyel fenyegetés miatt olyanok ellen, akik álhíreket terjesztettek a koronavírusról. Közben a kormány több mint 8 milliárd forintot rendelt a koronavírus-elleni védekezéshez.

Olaszországban egyetlen nap alatt csaknem száz ember halt bele az új típusú koronavírus okozta fertőzésbe. A járványnak már 463 halálos áldozata van, az igazolt fertőzöttek száma pedig meghaladta a 9 ezret. Az ország északi részén vesztegzár lépett életbe, a térséget csak engedéllyel lehet elhagyni. Olaszországban április 3-ig felfüggesztették minden sportesemény megrendezését és a katolikus egyházi rendezvényeket sem tartják meg.

Romániában másfél hetes rendkívüli iskolai szünetet rendeltek el a koronavírus miatt, és karanténba helyeznek vagy elkülönítenek mindenkit, aki Olaszországból érkezik. A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős testület döntött arról is, hogy a hónap végéig felfüggesztik az Olaszországba tartó vagy onnan érkező buszjáratokat. Romániában eddig 17 koronavírusos esetet igazoltak.

Vészhelyzeti videokonferenciát tartanak a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió tagországainak vezetői. Diplomáciai források szerint kedd délután tanácskoznak majd az állam- és kormányfők. Hétfőn is volt egy hasonló videókonferencia: izraeli kezdeményezésre 8 ország vezetői, köztük a miniszterelnök egyeztetett a helyzetről.

Rövidített plenáris ülést tart a héten az Európai Parlament a koronavírus-járvány miatt. Az EP-képviselők kedden kizárólag a legfontosabb ügyeket, a koronavírus-járványt, a görög-török határon kialakult migrációs helyzetet, illetve a következő költségvetés kérdéseit vitatják meg. A szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Petícióban követeli a szakképzés átalakításának visszavonását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.Az érdekképviselet kifogásolja, hogy a kidolgozásba nem vonták be az érintetteket, a változtatásokat pedig már idén ősszel bevezetik. A legnagyobb veszélynek a PDSZ elnöke azt nevezte, hogy már nem közalkalmazottak a szakképzésben dolgozók. Szűcs Tamás azt mondta: várhatóan egyesül majd a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezetének sztrájkbizottsága.

Aláírták az idei bérmegállapodást a Fővárosi Közterület-fenntartónál.Az egyezség értelmében március elsejével a fizikai dolgozók 10 százalékos, a szellemi dolgozók egységesen 7 százalékos béremelést kapnak. Karácsony Gergely főpolgármester az eseményen azt mondta: a főváros új vezetése tisztában van azzal, hogy magas színvonalú közszolgáltatásokat csak megbecsült munkavállalóktól lehet elvárni.

Kiemelten ellenőrzi a katás szerződéseket az adóhivatal. Az elmúlt időszakban a Pénzügyminisztériumhoz több olyan jelzés érkezett, amelyek szerint sok cég a munkaviszony alternatívájaként használja a katát. Ezek a cégek illegális versenyelőnyre tesznek szert a foglalkoztatottakat szabályszerűen alkalmazó, tisztességes adózókkal szemben.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Görögországnak is és a migránsoknak is segítségre van szükségük a török határnál. Ursula von der Leyen azt mondta: csökkenteni kell a feszültséget a görög-török határon, és fenntartható politikai megoldást kell találni a válsághelyzet kezelésére.

Meredeken zuhan a kőolaj világpiaci ára a határidős jegyzésekben azután, hogy Szaúd-Arábia csökkentette az árakat. Pénteken kudarcba fulladt a nagy olajexportáló országok szakminisztereinek egyeztetése, majd az OPEC felmondta a kitermelést korlátozó megállapodást.

Hollandiában a vádlottak távollétében megkezdődött a maláj utasszállító hat évvel ezelőtti lelövésével gyanúsítottak tárgyalása. A kelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság három orosz vezetőjét és ukrán társukat azzal vádolja a holland ügyészség, hogy részt vettek a gépet megsemmisítő rakéta telepítésében. A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A tragédiában a 298 utas és a legénység életét veszette.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×