eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: eszemelyi.hu

Származási helyet is megjelölhet a személyi igazolvány

Jövőre újabb adattal bővülhet a személyi igazolvány, a cél az identitás kifejezése, erősítése. Feltéve, hogy a parlament is rábólint a frissen benyújtott törvényjavaslatra.

Bekerülhet a személyi igazolványba a születési hely mellé a származási hely is 2021 augusztusától egy frissen benyújtott fideszes törvénymódosítás nyomán - írta a Napi.hu. A városi kórházakban született gyerekek és felnőttek, ha akarják, szülőfalujuk nevét is beírathatják a hivatalos irataikba egy új törvényjavaslat szerint.

A Gyopáros Alpár, Kocsis Máté és Tasó László fideszes képviselők törvényjavaslata azzal indokolja a módosítást, hogy ezzel is erősíthető legyen a kistelepülésekhez kötődő identitás, kifejezhető az elkötelezettség.

A magyarországi vidéki településeken számos esetben a gyermekek nem a szülők lakóhelyéül szolgáló településen születnek, hanem a közeli nagyobb településeken, városokban, megyei jogú városban.

A hatályos szabályok szerint a személy igazolására alkalmas okiratban a születési hely jelenik meg, amely a születés tényleges helye szerinti település.

1991 óta az anyakönyv a születési hely mellett a származási helyet is feltünteti, ugyanakkor a származási hely nem minősül természetes személyazonosító adatnak.

Szükséges biztosítani annak a lehetőségét, hogy a származásra való utalás ne csak az 1991 után születettek esetében, és ne csak az anyakönyvben, hanem a mindennapokban használt okiratokban is megjelenhessen - olvasható az indoklásban.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×