eur:
393.98
usd:
363.65
bux:
71338.19
2024. július 8. hétfő Ellák
Rossz szívet távolítanak el a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. március 3-án. Idén 2018. december 28-ig hatvanegy szívátültetést végeztek Magyarországon.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Két új módszer alapjaiban alakíthatja át a szívátültetést

Mindössze négy óra alatt kell elvégezni egy szívátültetést, de van két új módszer, amely 12 vagy akár 24 órára is növelheti a rendelkezésre álló időt. Az egyiket akár már az idén alkalmazhatják Magyarországon is.

A szívátültetés rendkívül bonyolult orvosi beavatkozás, melyet a rendelkezésre álló rövid idő tesz igazán nehézzé. A sebészeknek mindössze négy óra alatt kell a donor szervet átültetniük a recipiensbe, mindezt úgy, hogy esetenként csak a szív szállítása két-három órát vesz igénybe. Létezik már egy új módszer, mellyel az időintervallum megháromszorozható, és úgy tűnik, hogy egy éven belül Magyarországon is elérhető lesz.

Hartyánszky István szívsebészeti profilvezető egyetemi docens, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke a hirado.hu oldalnak elmondta, jelenleg a végstádiumú szívelégtelenségnek az egyetlen definitív terápiája a szívátültetés. Azok kerülnek várólistára, akiknek a várható életkilátásai hónapokra csökkentek le. Magyarországon éves szinten körülbelül 50–70 szívátültetésre lenne szükség. Körülbelül 50–100 ezres betegpopulációt érint súlyosan a szívelégtelenség országszerte.

A szívsebész elmondta,

biztonságosan négy óra áll rendelkezésre, hogy a donorban megállítsák, majd a recipiensben elindítsák a szív keringését.

Ebbe az időtartamba bele kell férnie a szív sebészi kivételének, a tárolásának, a szállításának, a szív előkészítésnek, illetve beültetésének. Van, hogy magára a beültetésre, a varratsorok fizikai elkészítésére csak 30–40 perc marad. A beültető és a kivevő csapat párhuzamosan dolgozik és folyamatosan kommunikál egymással.

Egy új módszerrel 24 órán át életben tartható lehet egy szív,

amelyet egy olyan eszközbe helyeznek be, amelyben nem kell leállítani, csupán a vér helyett egy speciális oldatot keringetnek benne, amely életben tartja a szívizomzatot. Egy másik eszköz pedig úgy teremt mesterséges körülményeket, hogy a donorból levett vérrel áramoltatja át a szívet, és életben tartja a szívizomzatot. Ezzel a technikával 12 órára tudják kitolni a felhasználhatóságot. Magyarországon akár már ebben az évben bevezethetik ezt az eszközt.

Hartyánszky István beszélt az Eurotransplant-tagság előnyeiről, a szívátültetés dinamikus fejlődéséről és műszívek területén várható áttörésről is, és arról is, hogy tavaly már 64 szívátültetést végeztek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, amivel a világon a legjobb tíz szívátültetési centruma közé került a transzplantációk számát tekintve.

Az interjú a hirado.hu oldalon olvasható.

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ahogyan az a levegőben lógott a költségvetés komoly elcsúszása miatt, a kormány ismét adóemeléssel foltozza be a büdzsét és ezzel közvetve elismerte, hogy az idei megemelt hiánycélt sem tudná tartani. A bejelentés pozitív olvasata, hogy a kormány felismerte a költségvetés felborulásából fakadó kockázatokat és kezeli azokat. Az érem másik oldala, hogy ezúttal sem piackonform lépésekről döntött, ezúttal sem tartós, kiadásoldali intézkedésekről van szó, ami miatt minden ilyen csomag tűzoltásjelleget ölt. Az elszálló költségvetési hiányt toldozgatással és ideiglenesnek ígért adókkal igyekszik menteni a kormány, az ördögi körnek nevezhető kiigazítási spirálból úgy tűnik, nincs kiút, mivel strukturális intézkedéseket nem találunk az akciótervben. Ennek pedig megfizetjük az árát, az ország befektetői megítélésében, a forint árfolyamának változékonyságában, valamint az esetleges későbbi hitelminősítői lépésekben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×