eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Elemzők: Gyurcsány Ferencék egyértelművé tették, ők diktálják a tempót

A Demokratikus Koalíció elnöke kétségtelen az ellenzék vezető és meghatározó pártjaként mutatta be a DK-t a hétvégi kongresszuson – értékelték az elemzők.

Seregszemle, erődemonstráció jelentősen új ötletek nélkül – így értékelték Gyurcsány Ferenc pártelnöknek a tisztújító kongresszuson elmondott beszédét az InfoRádió által megkérdezett elemzők.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint a mostani esemény inkább seregszemle volt. „Abban az értelemben, hogy felvonultatták a Demokratikus Koalíció különböző politikusait, köztük kevésbé ismerteket és fiatalokat is – emlékeztetett a szakértő. – Mert

be akarták bizonyítani, hogy a DK ma már nemcsak a nyugdíjasoknak a pártja,

hanem a középrétegből, illetve a fiatalok köréből is tud támogatókat szerezni. Hiszen ne felejtsük el, hogy minden látszat ellenére, komoly csata is folyik az ellenzéki pártok között, különösen a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom között” – tette hozzá.

A politikusok felsorakoztatását, bemutatását látta a kongresszus legfontosabb elemének Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet vezető elemzője is.

„A Gyurcsány-párt szempontjából ez egy erődemonstráció volt. És talán ez volt a legfontosabb üzenete, nem is feltétlen a közvéleménynek, a választóknak, hanem a többi ellenzéki erőnek, hogy jelen pillanatban

a DK a legjobb állapotban lévő balliberális párt

– fogalmazott Boros Bánk Levente. – Tudják, hogy mit szeretnének elérni, felkészültek, nekik van a legtapasztaltabb vezetőjük, Gyurcsány Ferenc, ebből kifolyólag ők azok, akik a tempót diktálják. Mögéjük és alájuk lehet betorlódni.”

A Nézőpont Intézet munkatársa szerint, míg Gyurcsány Ferenc beszédeiben az egységet és egymás védelmét hangoztatja, addig a háttérben keményen fellép a többi ellenzéki párt ellen.

Budapest, 2020. március 1.
Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök (b3) és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. Mellettük balról Varju László, a DK országgyűlési képviselője, jobbról Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti delegációvezetője.
MTI/Máthé Zoltán
Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök (b3) és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője. Mellettük balról Varju László, a DK országgyűlési képviselője, jobbról Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti delegációvezetője. MTI/Máthé Zoltán

Nagy Attila Tibor szerint meglepő, hogy miközben sokak szólaltak fel és jelentek meg a színpadon, az Európai Parlament DK-s alelnöke a háttérben maradt. „Nem szólalt fel a nyilvánosság előtt Dobrev Klára, ezt, mondjuk úgy, hogy érdekesnek tartom – tette hozzá a politikai elemző. – Hogy nem kapott szót, vagy ő nem akart beszédet tartani, ezt furcsának tartom.”

Az elemzők véleménye abban nem különbözött, hogy

Gyurcsány Ferenc egyértelműen az ellenzék vezető és meghatározó pártjaként mutatta be a Demokratikus Koalíciót.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×