eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Lukács László György, a Jobbik képviselője, Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár (b-j) az új koronavírusról tartott egyeztetéséről Budapesten, a Belügyminisztériumban 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Koronavírus - A parlamenti pártok készek a közös fellépésre

Minden parlamenti párt kész közösen fellépni a koronavírus magyarországi terjedése ellen, ha szükséges, akár jogszabályok gyorsított elfogadásával is - jelentették be kormánypárti és ellenzéki képviselők csütörtökön azt követően, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meghívására egyeztettek Budapesten.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Belügyminisztériumban tartott hétpárti egyeztetés után újságíróknak elmondta, mindenki egyetértett abban, hogy nem szabad pánikot kelteni, és kiemelt érdek, hogy a jövőben se legyen pánikhangulat.

Hangsúlyozta, a kormány - a tájékoztatási feladatokat is beleértve - minden olyan intézkedést megtett, amellyel megfelelően kezelhető a koronavírus elleni fellépés. A kormányhivatalok, az operatív törzs és a Belügyminisztérium alá tartozó szervek felkészültsége kifogástalan - tette hozzá Kocsis Máté.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője közölte, felajánlotta a belügyminiszternek, hogy amennyiben a koronavírus elleni fellépés szükségessé teszi, készek haladéktalanul összehívni a parlament rendkívüli ülését és ott sürgősséggel elfogadni a szükséges jogszabály-változtatásokat.

Az ellenzéki frakciók ehhez együttműködésüket ajánlották - mondta.

Kocsis Máté aláhúzta, Magyarországon nincs ismert koronavírus-fertőzött. Ugyanakkor, ha a környező országok nem tudják megfékezni a náluk már jelen lévő megbetegedéseket, akkor nő a lehetősége annak, hogy Magyarországon is megjelenik a járvány, de a kormány felkészült ennek kezelésére.

A kormánypárti politikus kiemelte a sajtó felelősségét az ügyben, és arra kérte a médiumokat, hogy csak az operatív törzs információi alapján, hiteles és pontos forrásból tájékoztassák a lakosságot.

Kocsis Máté szintén segítséget ajánlott Pintér Sándornak a rémhíreket terjesztőkkel vagy azokkal szembeni fellépésben, akik üzleti alapon próbálnak nyerészkedni a koronavírussal összefüggésben, például alkalmatlan védőfelszerelések vagy hamis gyógyászati készítmények forgalmazásával.

A kormánypárti politikus összességében konstruktívnak értékelte a találkozót, tájékoztatása szerint a frakciók minden kérdésükre választ kaptak, emellett számos olyan felvetés is elhangzott, amely segítheti a kormány munkáját.

Lukács László jobbikos képviselő megerősítette: pártja továbbra is partner abban, hogy elkerüljék a pánikhangulatot, ennek érdekében pedig arra kérte a kormányt, a lehető legpontosabban és legközérthetőbben tájékoztassa a lakosságot a koronavírussal kapcsolatban, akár más kormányzati kommunikációs kampányokkal megegyező összeget költve erre a feladatra.

A Jobbik emellett arra is kérte a kormányt, mérje fel, milyen egészségügyi kapacitások állnak rendelkezésre arra az esetre, ha Magyarországon is megjelennének megbetegedések - közölte Lukács László.

Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke hozzátette, arra kérték a kormányt, hogy a rémhíreket terjesztők és a nyerészkedők mellett az országon áthaladó nagy számú, potenciálisan vírushordozó külföldi vendégmunkás esetében is tegyen lépéseket.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője közölte, sok lényeges információt tudtak meg az egyeztetésen, de arról nem kaptak tájékoztatást, hogy "miért hiányos és késedelmes a kormány kommunikációja".

Az ellenzéki politikus szerint arra sem kaptak választ, hogy miért nem jutottak el a kormány által felhalmozott védőfelszerelések a háziorvosokhoz és a patikákba. Emellett a kabinet arra sem válaszolt, támogatja-e valamilyen formában azokat az Olaszországból hazatérőket, akik önkéntes karantént vállalnak - folytatta Arató Gergely.

A DK politikusa hangsúlyozta, pártja támogatni fogja a kormányt, ha gyors, határozott és szakszerű intézkedéseket tesz a magyar emberek érdekében.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője fontosnak és érdeminek nevezte az egyeztetést, és arra kérte a kormányt, hogy vonjon be további forrásokat a lakosság tájékoztatásának javítására.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×