eur:
392.72
usd:
362.82
bux:
72110.29
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 31-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A szeptemberi bevezetésre készít fel a megyei NAT-roadshow

Március végéig minden megyében lehetőséget kapnak a tanárok, hogy személyesen konzultáljanak a Nemzeti Alaptanterv készítőivel - mondta az InfoRádiónak Horváth Péter, a konferenciasorozatot szervező Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Szerinte egyébként szerencsésebb lett volna, ha a szakma előzetesen véleményezhette volna a tantervet.

Nem azt várjuk ettől a konzultációtól, hogy ez most közvetlenül változtathatna a dolgokon, hanem ennek az értelme az lenne, hogy tényleg valóban mindenki egy kicsit foglalkozzon alaposabban a NAT-tal - mondta az InfoRádiónak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Szavai szerint azt tartják fontosnak, hogy legyen a konferencián olyan ember, aki ott volt a NAT készítésénél, felügyelte - ez legtöbb helyen egyébként Hajnal Gabriella miniszteri biztos lesz -, lehessen tőle kérdezni, a tanárok esetleg utána szekcióüléseken beszélhessék meg a humán- vagy a reáltantárgyakkal kapcsolatos elképzeléseiket, hogy hogyan lehet felépíteni az oktatást.

"Mert amennyiben nem lesz változás, és szerintem nem nagyon lesz változás már a jogszabályon, akkor szeptemberben e szerint kell elkezdeni a munkát"

- mondta Horváth Péter. Ehhez szeretnének némi segítséget adni.

"Azt gondolom, hogy ennek a Nemzeti Alaptantervnek vannak nagyon előremutató részei, hiszen a bevezető részt ha megnézzük, akkor azok a gondolatok, amelyek ott a módszerekben, egyáltalán a tanítással kapcsolatos felfogásban megjelennek, azok felé kellene elmozdulni egyre inkább" - véli Horváth Péter. Szerinte nyilván vannak vitatható dolgok is, az egyes tantervekről azonban nem kívánt véleményt mondani a rádiónak.

Azt azonban kijelentette, hogy nem tett jót semminek sem, hogy a NAT-viták azok nagyjából 90 százalékban egyetlen tantárgyról szólnak, és azt is egészen biztosnak tartja, hogy a NAT-vitában benne van egy picit az életpályával kapcsolatos keserűsége is a pedagógus társadalomnak - akár a fizetésről, akár a munkaterhekről legyen is szó.

A Nemzeti Pedagógus Kar nem vett részt a NAT írásában, mivel azt egy szakértői csoport készítette.

A 2019. nyarának végére elkészülő anyagot véleményezhette a testület egy viszonylag szűkebb csoportja, titoktartási kötelezettség mellett, az egyes tantárgyakat is külön-külön.

Az NPK észrevételei közül úgy gondolja, hogy jó párat be is építettek a végleges verzióba, de nyilván nem mindent. Az elnök személy szerint a készítés során való véleményezést nem tartja szerencsésnek.

"De ha elkészül egy anyag, annak a megismerése, véleményezése - még akkor is, hogy ha ennek csak kevesebb részét veszik figyelembe az alkotók -, az egy szerencsésebb és jobb fogadtatásra találó megoldás lehetne" - tette hozzá Horváth Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Drasztikus változás jön az energiaszámláknál, alig fél éve maradt a cégeknek a felkészülésre

Drasztikus változás jön az energiaszámláknál, alig fél éve maradt a cégeknek a felkészülésre

Alig fél éve maradt a hazai vállalkozásoknak arra, hogy felkészüljenek egy 2025. január 1-jén életbe lépő és komoly adminisztrációs változásokat hozó jogszabályváltozásra. Szektorspecifikus rendeletek alapján jövő év elejétől a kereskedők és a hálózati engedélyesek a vállalkozások villamosenergia- és földgázszámláit már csak elektronikus formában bocsáthatják ki, megszűnik a korábbi papír alapú számla lehetősége. Ez azt is jelenti, hogy január elsejétől minden vállalkozásnak, aki villamosenergiát vagy földgázt vesz, elektronikus számlát kell befogadnia. A jelenleg elfogadás előtt álló EU-s elképzelésekkel szemben, az érintett energetikai szereplők esetében az ágazati jogszabályok alapján, egyelőre még nem lesz kötelező, hogy az alkalmazott elektronikus számla formátuma az automatikus adatkinyerést is lehetővé tegye, így például az e-mailen küldött PDF formátumú elektronikus számla is teljesíti a jelenlegi hazai előírásokat. Ez a változás azonban azt is jelenti majd, hogy a számlák tárolását többé nem lehet a polcon lefűzve megoldani, elkerülhetetlen a digitális adattárolás. Ahhoz, hogy az átállás könnyebb legyen, az Audax Renewables energiakereskedő vállalat személyre szabott online ügyfélfiókot hozott létre, ahol a vállalatok áttekinthetik a számlázásukat, és egyéb ügyintézés mellett azt is ellenőrizhetik, hogy van-e például tartozásuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×