eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 11-én. Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin: ha a Néppárt nem válaszol Orbán Viktornak, lépünk

Memorandumot juttatott el Orbán Viktor a Néppárt vezetőinek, amelyben azt írta, a Néppárt letért az eredeti útról, a kereszténydemokrata értékek helyett baloldali eszméket karol fel. A Fidesz alelnöke az InfoRádiónak a lehetséges következményekről is beszélt.

Memorandumot fogalmazott meg a Fidesz elnökeként Orbán Viktor a Néppárt vezetői számára a pártcsalád stratégiai irányvonalának módosítása érdekében. Szerinte a Néppárt letért eredeti irányvonaláról: a kereszténydemokrata értékek helyett baloldali eszméket karol fel.

A Fidesz alelnöke, Novák Katalin a helyzetet elemezve az InfoRádiónak azt mondta: ha a Néppárt nem reagál, lépni fognak.

"Az a tapasztalatunk, hogy az elmúlt években a Néppárt egyfelől meggyengült. Ha csak azt nézzük, hogy hány miniszterelnököt adott 2011-ben, akkor látjuk, az volt a csúcsév. Mostanra drámai visszaesést tapasztalhatunk. Másrészt pedig egy jelentős balra tolódást" - magyarázta a Fidesz alelnöke.

A memorandum tételesen felsorolja, melyek azok az értékek, amelyeket a Néppárt korábban fontosnak tartott, például egy férfi és egy nő házasságát, az antikommunista, demokráciapárti elköteleződést, a piacpárti megközelítést, a nemzetállamok szuverenitását, a szubszidiaritást, tehát hogy minden döntés lehetőleg a legalacsonyabb szinten szülessen meg, a bürokráciaellenességet és a keresztény inspirációt.

"Most ehhez képest ott tartunk, hogy

a tagpártok közül sokan a tömeges migrációt támogatják, az Európai Néppárt korábbi elnöke Fidel Castrót vagy éppen Karl Marxot éltette.

Tehát mondhatjuk azt, hogy a Néppárt eltávolodott a korábban képviselt keresztény-konzervatív értékektől" - tette hozzá Novák Katalin.

Nehezményezte azt is, hogy a Néppárt szövetségeseit nem a jobboldalon keresi, hanem balra, amivel "a Néppárt a vesztébe rohan".

A megoldást illetően fontos ügynek nevezte az EU bővítését, illetve azt, hogy az EU a migrációval szembeni határozott fellépéssel éljen a demográfiai vagy a munkaerő-problémák megoldása mellett.

"Vannak belső erőforrásaink, ezeket kell mozgósítani" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a memorandum vitaindító vagy ultimátum, azt mondta, "cselekvésre való felhívás", vitaindító.

"Ha úgy látjuk, erre nincs fogadóképesség a Néppárton belül, akkor

lesznek más partnereink,

akikkel meg tudjuk valósítani ezeket az elképzeléseket. Mi most a Néppárt vezetőit és tagpártjait szólítottuk meg, elsősorban tehát tőlük várjuk a választ. De az is tény, hogy nem fogunk a végtelenségig tétlenül várakozni" - szögezte le Novák Katalin Fidesz-alelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×