eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Ennyit jelentene a családoknak az szja-mentesség kiterjesztése

Tervben van az szja-mentesség kiterjesztése a háromgyermekes anyákra is – jelentette be a kormányfő csütörtökön évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján. A Portfolio kiszámolta, hány milliót kaphatnak így a családok.

Egyeztetés folyik az szja-mentesség kiterjesztéséről a háromgyermekes anyákra is a családvédelmi akcióterv folytatásaként - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: erőteljes szakmai egyeztetés zajlik erről Varga Mihály pénzügyminiszterrel. A kormányfő szerint az intézkedést 2021-től vezethetnék be.

A Portfolio kiszámolta, mindez mekkora összeget jelent azoknak a családoknak, amelyek fontolgatják a harmadik gyermek vállalását.

Egy olyan példát vettek, ahol

  • két gyermek van,
  • a második gyermek 2019. július 1-je előtt született,
  • de a 2019. július 1-jéig elérhető családtámogatásokat és kedvezményeket már mind igénybe vették rájuk,
  • a gyermekek egyike sem lép ki 19 éven belül a (felső)oktatásból, a 40 éves édesanya 19 év múlva megy nyugdíjba,
  • a szülők átlagkeresettel (bruttó 360 ezer forint) rendelkeznek, és a következő 19 évben évi átlagban 4%-kal nő a keresetük (ha ez túl konzervatívnak tűnik, becsléseink akár reálértékként is értelmezhetők).

A számítás szerint 19 év alatt a kétgyermekes család kilenc családtámogatási forma összesítése alapján

51 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatással és 15 millió forintnyi kamattámogatott hitellel gyarapodhat,

ha harmadik gyermeket is vállal.

  • Csok 7,4 millió
  • Jelzáloghitel-elengedés 4
  • Diákhitel-elengedés 0,9
  • Újautó-vásárlási támogatás 2,5
  • Babaváró hitel 10
  • Csok-hitel 5
  • Női adómentesség 18
  • Adókedvezmény 13,5
  • Családi pótlék 4,9

A 2,6 milliós csokot július 1-je előtt már igénybe vette a család, így a harmadik gyermek révén elérhetővé váló 10 millió 7,4 millióval gyarapíthatja a családot.

A jelzáloghitel-elengedés ugyan július 1-je óta már a második gyermeket vállalók számára is elérhető, de a példában szereplő család ezt még nem tudta igénybe venni, mert 2019. július 1-je előtt született a második gyermeke, amikor még nem járt ez után a kedvezmény. A harmadik gyermek után járó 4 millió forintos tartozás-elengedést (akár az újonnan felvételre kerülő hitelből utólag) azonban most már igényelhetik.

Az anya diákhitelének az elengedése korábbi szabályok szerint második gyermek születése esetén a tartozás felét, a harmadik gyermek esetén a fennálló tartozás egészét érinti.

A portál az adómentességnél az átlagkeresettel, bruttó 360 ezer forinttal számolt, a hosszú távon feltételezett 15%-os szja és a feltételezett 4%-os átlagos bérnövekedés mellett.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×