Az utóbbi időben számos élelmiszer-ipari szigorítást vezettek be, többek között például a virslik hústartalmára, húskészítmények víz- és zsírtartalmára, vagy a kenyerek alapanyagaira és megnevezésére vonatkozóan. Sőt, a füstölésre vonatkozóan is már három kategória létezik.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint idén
napirenden van a tejtermékekre, a gyorsfagyasztott élelmiszerekre, illetve a malomipari termékekre vonatkozó előírások módosítása is.
Az ellenőrzések tapasztalatai alapján ritkák a visszaélések, a gyártók csak akkor használják a védett megnevezéseket, ha a termékeik megfelelnek a szigorú követelményeknek - számolt be róla a Magyar Nemzet. A hivatal tapasztalatai alapján egyre több fogyasztó is figyel arra, hogy az egyes termékeken milyen jelölések szerepelnek, vásárláskor pedig előnyben részesítik azokat az árukat, amelyek minőségét az élelmiszerkönyvi megnevezés is garantálja; virsli helyett például nem tesznek húsos rudacskát a kosarukba.