eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. munkatársai kidobott karácsonyfákat tesznek egy hulladékgyűjtő teherautóba a főváros XIII. kerületében 2017. január 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szinte még nem is állnak a karácsonyfák, már viszik is azokat

Már december 25-én megkezdi a karácsonyfák elszállítását a FKF. A fenyőket a kukák ürítésének napján, azok mellé vagy a 250 gyűjtőpont egyikére kell kihelyezni. A társaság várhatóan legalább félmillió tűlevelű elszállításáról gondoskodik február végéig.

Budapesten az FKF Nonprofit Zrt. feladata, hogy elszállítsa a kitett fenyőfákat, és miután a társaság munkatársai normál rendben dolgoznak ilyenkor is, ezt már december 25-től megteszik, amennyiben valaki úgy dönt, hogy Szentestét követően egyből lebontja a karácsonyfáját – ismertette az InfoRádiónak nyilatkozó Horváth Ferenc, a vállalat PR-szakreferense. Az igazi dömping azonban január 6-át, vagyis vízkeresztet követően kezdődik, ilyenkor kerül ki a fenyőfák döntő többsége.

A Fővárosi Közterület-fenntartó azt tanácsolja a lakosságnak, hogy

a kukák ürítési napján helyezzék ki a tartályok mellé a fenyőfákat, de lehetőség van ezek leadására a mintegy 250 gyűjtőpont egyikében is,

amelyek pontos helyszínéről az FKF honlapján lehet tájékozódni. Mind a pesti, mind a budai bontásban megtalálhatók azok a helyszínek, amelyek alkalmasak arra, hogy nagyobb mennyiségű kidobásra szánt karácsonyfát befogadjon, emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy míg utóbbi helyszínekről külön fenyőfagyűjtő járatokkal szállítják el a fákat, addig a lakóingatlanoktól a normál hulladékszállító járművek gyűjtik be a tűlevelűket. A túlméretés példányokat külön kezelik.

Miután a karácsonyfák döntően termikus hasznosításra, magyarán elégetésre kerülnek, így a fán maradt esetleges szaloncukor-papírok, csillagszórok nem gátolják ezt a folyamatot, ellenkezőleg például az alumínium talpakkal, amire számtalan példa van, hogy nem szedik le az emberek, hívta föl a figyelmet az FKF munkatársa. Tekintettel arra, hogy a fenyők rendkívül magas gyantatartalmúak, rendkívül jó tüzelőanyagok is, így azok a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban végzik, miután felaprították és homogenizálták azokat, ezzel több tízezer lakás számára biztosítva fűtési gőzt, illetve villamosáramot.

A társaság becslései szerint az ünnepeket követően 500-600 ezer karácsonyfa kerülhet ki az utcára, aminek az elszállítását, valamint hasznosítását kell biztosítaniuk, tette hozzá Horváth László. A fenyőfa- vagy karácsonyfajáratok egészen február közepéig-végéig üzemelnek, bár döntően február közepére lecseng a fakihelyezési dömping, igaz – jegyezte meg a PR-szakreferens –, olyan extrém esettel is találkoztak már, hogy egy szeptemberi lombtalanítás alkalmával dobta valaki ki az elmúlt decemberi, kivénhedt fáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×