eur:
394.46
usd:
365.28
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
HÉV-szerelvény indul a Batthyány téri végállomásról 2015. augusztus 9-én. A mai naptól újra teljes vonalán közlekedik az 5-ös, szentendrei HÉV.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Erre költi a kormány a 2021-2027-es uniós pénzek nagy részét

A HÉV, az elővárosi vasútvonalak és a zöld felületek fejlesztésével javítaná a kormány a következő években Budapest élhetőségét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a főváros és környéke fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs. A HÉV-fejlesztés előkészítése heteken belül el is indul.

Legkésőbb január elején megjelenik a HÉV-vonalak teljes felújításának tervezéséről szóló közbeszerzési pályázat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a sínek, az infrastruktúra és a járműpark valamennyi vonalon megújuljon, emellett a ráckevei és a csepeli HÉV-et a metróközlekedéssel is összekötik.

"Most egy

néhány évig tartó tervezési folyamatot

indítunk el. A kormány azt is eldöntötte, hogy a HÉV teljes körű felújítása, járműcseréje legyen a 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklus kiemelt kulcsprojektje, a Magyarországnak járó EU-s pénzek jelentős részét költsük el a budapesti közlekedés-fejlesztésre."

Fürjes Balázs szerint fejleszteni kell a

kerékpáros hálózatot és az elővárosi vasútvonalakat

is.

"A vasutat én a városon belül, de az elővárosok és Budapest viszonylatában én még mindig egy kihasználatlan lehetőségnek látom. Kormányoktól teljesen függetlenül az elmúlt években az uniós pénzekből végzett vasúti felújítások megálltak Budapest határánál. A budapesti pályaudvarok, illetve az infrastruktúra nem bírja kiszolgálni a közlekedési igényeket."

Az államtitkár arról is beszélt, hogy folytatni kell a belváros gyalogosbarát átalakítását és a zöld felületek fejlesztését.

"Van a WHO-nak egy ajánlása, hogy egy nagyvárosban egy emberre hány négyzetméternyi felület kell, hogy jusson. Budapest ennek a felénél jár."

Fürjes Balázs kiemelte: Budapest új vezetésével már megállapodtak, hogy a Déli Városkapu fejlesztés keretében két hatalmas közpark jön létre a Ferencvárosban és Csepelen. Hozzátette: bár a HÉV-vonalak felújítása kormányzati hatáskör, erről is kikérik a főváros véleményét, de Fürjes Balázs nem számít elutasításra.

A Közfejlesztések Tanácsának első ülése után bizakodó a főváros és a kormány együttműködésével kapcsolatban, erről bővebben ITT olvashat.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×