eur:
392.38
usd:
362.4
bux:
71992.16
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pexels

Már böngészhető az ingyenes külföldi nyelvtanulás helyszíneinek listája

Februártól pályázhatnak a középiskolások az ingyenes külföldi nyelvtanulásra - akár Kínába is. A kormány már elindította azt a honlapot, ahol a megbízható külföldi nyelviskolák kurzusai között böngészhetnek az érintett fiatalok, szülők, iskolák. A kínálat január közepéig folyamatosan bővül.

Elindult a fiatalok két hetes külföldi nyelvtanulási programjának hivatalos honlapja, amelyen folyamatosan teszik majd közzé a tárca által - jelentette be Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. Ismeretes, hogy a kormány idén döntött arról, hogy a hazai népesség nyelvtudásának javítása érdekében a 9-11. évfolyamos fiatalok számára két hetes, ingyenes nyelvtanulási lehetőséget biztosít. Mintegy 140 ezer tanulónak lesz lehetősége arra, hogy az általa választott célországban anyanyelvi környezetben csiszolja a tudását 20-25 órás intenzív nyelvtanfolyamokon. A kormány 90 milliárd forintot különített el a költségek finanszírozására, ez diákonként csaknem 2 ezer eurót jelent.

A tárcavezető szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma felmérte, hogy külföldön milyen, a minőségi feltételeknek megfelelő iskolák részvételére lehet számítani a programban. Kásler Miklós bejelentette azt is, hogy a program honlapján (www.knyp.hu) közzétették a jelentkezés lehetséges helyszíneit, illetve az intenzív kurzusok jellemzőit is.

Kásler Miklós beszámolt arról, hogy

az angol nyelvű képzéseken Anglia, Írország és Málta, a német nyelvterületen Ausztria és Németország lehetnek célországok, emellett Franciaországba és a kétnyelvű iskolák esetében Kínába jelentkezhetnek a fiatalok.

A fogyatékkal élő fiataloknak is lehetőségük lesz pályázni.

Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos szerint

a honlapon egyelőre 149 angol, 26 német és 21 francia nyelviskola szerepel

- mind minőségi és akkreditált nyelviskolák -, melyeknél több mint 5300 angol, 460 német és 360 francia kurzus közül lehet választani. A kínálat január közepéig folyamatosan bővül.

Bartos Mónika szerint érdemes böngészni a honlapot, mert aki nem ismeri a kínált kurzusokat, nem tud majd a februárban megnyíló pályázati rendszerben pályázni. Emellett

arra is érdemes felkészülniük a fiataloknak, hogy ez nem osztálykirándulás lesz, hanem egy intenzív, kéthetes nyelvtanulási lehetőség.

Délelőttönként nyelvi kurzusokat, délután, valamint hétvégén pedig kulturális és sportprogramokat szerveznek a nyelviskolák, melyeken az idegen nyelveket a diákok használni tudják - mondta a miniszteri biztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×