eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook egyik ma bezárt irodája Londonban 2019. szeptember 23-án. A Thomas Cook ezen a napon csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) beveti a Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. A külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.
Nyitókép: MTI/EPA/Vickie Flores

MUISZ: a riválisok pár hónapon belül átvehetik a Thomas Cook helyét a piacon

A Neckermann Magyarország összes munkatársa azon dolgozik, hogy megoldja a Thomas Cook brit anyavállalat csődje miatt kialakult helyzetet. Ezt a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke mondta az InfoRádiónak. Az OTP Travel ügyvezető igazgatói posztját is betöltő szakember szerint egy ilyen helyzetben a bizalomvesztés létező kockázat, de a korábbi hasonló csődök tapasztalatai alapján az ágazat más szereplői fél éven belül át tudják venni a Thomas Cook helyét a piacon.

Molnár Judit nagyon sajnálatosnak tartja, hogy a világ legrégebben működő utazási irodája, a Thomas Cook csődbe ment, azt azonban még inkább, hogy ennek hatása lehet – esetlegesen – egy magyarországi cégre, egy rendkívül jól működő, jól gazdálkodó, nagy presztízsű cégre. Információik szerint a Neckermann Magyarország és teljes csapata jelenleg azon dolgozik, hogy egyetlen utasukat se érje kár, és miután a cég mintegy 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítékkal rendelkezik, ez garanciája lehet annak, hogy ez így is lesz, tette hozzá.

Miután a Neckermann részese egy nagy, nemzetközi utazási irodai láncnak, így esetükben is léteznek olyan kapacitások, amelyek a központi helyfoglalási rendszeren keresztül kerültek lefoglalásra – ezzel magyarázható az, hogy egyes külföldi szállodák a magyarországi cég ügyfeleitől pénzt követelnek távozáskor, amit természetesen az érintetteknek nem kell kifizetniük, ismertette az OTP Travel ügyvezető igazgatói posztját is betöltő szakember az InfoRádiónak. Molnár Judit megismételte, az ő információi szerint a Neckermann épp azon dolgozik, hogy minden szálláshely ki legyen fizetve.

Az említett és bármely hasonló csődhelyzet nyilvánvalóan nem tesz jót az utazási szakmának

– folytatta a szakember –, ez azonban nem az utazási szektor sajátossága, máshol is történnek ilyenek. Bár sokan próbálkoznak maguk intézni az utazásaikat, Molnár Judit úgy látja, szükség van a szakmára, hiszen sokan visszatérnek az utazási irodákhoz, elsősorban a biztonság miatt. Ha ugyanis valaki egyénileg foglalja le magának az utazását, és előáll valamilyen minőségi hiba a szolgáltatással, akkor neki kell huzakodnia a szolgáltatóval, amit ellenkező esetben az utazási iroda elvégezne helyette, mutatott rá az utazási irodák szövetségének az elnöke. Ugyancsak fontos kiemelni szerinte, hogy a mostani geopolitikai helyzetben sok utazó számára mérvadó, hogy ha bármi történik, van egy telefonszám, egy kapcsolat, akit fel lehet hívni segítségért.

A szakember arra is rámutatott, hogy az utazási irodák

olyan rendkívül szigorú jogszabályi környezetben tevékenykednek, hogy vagyoni kár nem érheti az utazókat.

Ahhoz, hogy ma egy utazási iroda megkaphassa a működési engedélyét, egyrészt le kell tennie egy vagyoni biztosítékot, ami arra szolgál, hogy egy esetleges csőd esetén ennek terhére kártalanítani tudják azokat az ügyfeleket, akik nem tudtak elutazni – magyarázta Molnár Judit. Emellett az utazási irodának egy különbiztosítással is rendelkezniük kell, amely pedig arra szolgál, hogy a külföldön tartózkodó ügyfeleket ennek a biztosításnak a terhére szállíthassák haza.

A Thomas Cook csődje valóban egy óriási esemény, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szezon végén történt, folytatta a szövetség elnöke, akinek az álláspontja szerint a brit cég versenytársai le fogják kötni azokat a szálláshelykapacitásokat, amellyel a Thomas Cook rendelkezett, feloldva a kialakult krízishelyzetet. "Van előttünk még egy-két hónap, amíg a 2020-as szezonra a nagy, nemzetközi cégek fel tudnak készülni" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×