eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Már nem kérdés, törvényes-e még most is aláírásokat gyűjteni

Támogatói aláírásokért kopogtatnak a pártok aktivistái országszerte, pedig a jelöltállításhoz szükséges választói ajánlások gyűjtését már tíz nappal ezelőtt be kellett fejezniük. Az InfoRádió annak járt utána, hogy ez törvényes-e.

Az október 13-i önkoprmányzati választás jelöltjeinek szeptember 9-én délután négy óráig kellett leadniuk az indulásukhoz szükséges választói ajánlásokat, amelyeket a választási irodától és felvett, és ugyanoda visszajuttatott íveken gyűjthettek.

Több választópolgár viszont arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy fideszes és ellenzéki aktivisták azóta is járják a városokat, és úgynevezett támogató aláírásokat gyűjtenek egy adott jelölt mellett.

Ezt sokan törvényellenesnek tartják,

pedig nem az; Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője már szeptember 9-i sajtótájékoztatóján beszélt erről.

"A különbség az ajánlóívek és a támogatói aláírásgyűjtő ívek között az, hogy míg az ajánlóíveken nincsen adatkezelési nyilatkozat, a támogatói aláíróíveken van; míg az ajánlóíveken sokkal több személyes adat található, addig a támogatói aláírásgyűjtő íveken nem. Ráadásul

a támogatói aláírásgyűjtő íveken maga az aláíró hozzájárul az adatai kezeléséhez, és a kérdezett adatait, amelyek nem egyeznek meg az ajánlóíveken feltüntetendő adatokkal, a támogatói íveken olyan mértékben kell csak megadnia, amilyenben az aláíró szeretné.

Tehát eldöntheti, hogy mire válaszol és mire nem. Az ajánlóíveken ez a szabadság nincs meg, hiszen az induláshoz szükséges aláírásszámhoz az adatok pontos és maradéktalan megadása kell. Ellenkező esetben nem érvényes a választói ajánlás."

Az InfoRádió megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét is.

Péterfalvi Attila megerősítette, hogy a pártok törvényesen gyűjtik ezeket a támogatói aláírásokat

a hivatalos választói ajánlások összeszedése után, feltéve, ha ehhez nem a korábbi íveket használják, mellékelnek hozzá adatvédelmi tájékoztatót, és persze be is tartják azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×