eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Lánglovagok.hu

Egy fontos felszerelés hiánya miatt borulhatott fel a tűzoltóautó a Vácon

Nincs elektronikus menetstabilizátor a hazai fejlesztésű tűzoltóautóban, azzal elkerülhető lett volna a váci bemutatón történt baleset.

Hétfőn Vácott, a József Attila sétány parkolójában, az Európai Mobilitási Hét rendezvényen az iskolásoknak tartott bemutató során a váci tűzoltóparancsnokság Rába R16 Heros Aquadux-X gépjárműfecskendője felborult. A mentők öt tűzoltót szállítottak kórházba.

A baleset okait most vizsgálat elemzi, már csak azért is, mert a személyi sérülés miatt automatikusan büntetőeljárás is indul, de az elsődleges információk szerint a tűzoltóautó túlzott sebességgel érkezett a helyszínre, ahol egy videofelvételt készítő tűzoltó miatt hirtelen manőverbe kezdett a sofőr. Ekkor a bal oldali két kerekére emelkedett 16 tonnás jármű, ezt a helyzetet még meg tudta menteni a vezető, aki a hírek szerint több mint két évtizede szolgálatban lévő, tapasztalt tűzoltó, és vezetési oktatóként is dolgozik a szervezetnél.

Ekkor azonban a másik oldalára billent a kocsi, és fel is borult. A Totalcar által megkérdezett szakértők a magyar fejlesztésű Heros Aquadux több hiányosságára is felhívták a figyelmet, és ezek egy része éppen a jármű stabilitási hibáira vonatkozott. Állítólag vízzel feltöltve csak nagyon nehezen lehet kanyarodni a tűzoltókocsival, és ilyenkor a fékrendszer sem működik elég hatékonyan.

Vidó Attila, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének szervezeti alelnöke szerint a ma ismert menetbiztonsági berendezések közül csupán blokkolásgátlót építettek erre a típusra. Ebben a járműkategóriában általánosan használt menetstabilizáló rendszer hiányzik. Ez az a berendezés, amely a másodperc tört része alatt, az egyes kerekek megfékezgetésével segít megőrizni a jármű stabilitását egy nagy sebességű manőver során.

Ezek az elektronikus rendszerek képesek a borulást is megakadályozni (észlelik, ha az egyik oldalon a kerék elemelkedik a talajról), és baj esetén villámgyorsan beavatkoznak. Ezzel a módszerrel a tűzoltó autóknál lényegesen több folyadékot szállító nyerges tartálykocsik borulása is megakadályozható, felvetődik a kérdés, hogy a magas súlypontú, néha éles irányváltásra kényszerülő tűzoltóautókból miért hagyták ezt ki. a mostani vizsgálat nyilván erre a kérdésre is választ ad majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×