eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Képviselők szavaznak a 2020. évi költségvetés módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A kormány szerint a családok, az ellenzék szerint a leszakadás büdzséjét fogadták el

A kormány szerint ez a családok költségvetése csökkenő adókkal, gazdasági akciótervvel, az ellenzék szerint azonban ez a leszakadás büdzséje, amely nem néz szembe a bér-, a lakhatási és a klímaválsággal, és feléli a jövőt.

A 2020-as költségvetés elfogadása azt mutatja, hogy az országgyűlési képviselők döntő többsége egyetért a családok megerősítésére, az elért gazdaság eredmények megvédésére, az ország biztonságának fenntartására, valamint az adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitika folytatásával - mondta a pénzügyminiszter a parlamenti zárószavazás után Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón az Országházban.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az Országház Gobelin termében, miután az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2020-as központi költségvetését 2019. július 12-én.
MTI/Kovács Attila
Varga Mihály pénzügyminiszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az Országház Gobelin termében, miután az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2020-as központi költségvetését 2019. július 12-én. MTI/Kovács Attila

Varga Mihály kiemelte: a jövő évi büdzsé lényegében minden területre több forrást biztosít, középpontjában a gyermeket vállaló és nevelő családok állnak, a családvédelmi akcióterv végrehajtásához minden szükséges forrás rendelkezésre áll.

Jövőre a családok támogatása csaknem 2228 milliárd forintra nő, amely így mintegy két és félszerese a 2010. évi összegnek.

Varga Mihály rámutatott: az elfogadott módosító javaslatok tovább növelték az oktatás, a kultúra, a szabadidős tevékenységek és a turisztika támogatására szánt költségvetési forrásokat, miközben nem veszélyeztetik sem a kitűzött, minden korábbinál alacsonyabb 1 százalékos GDP-arányos hiánycélt, sem pedig az államadósság további csökkentését.

Kocsis Máté szerint az elfogadott 2020-as költségvetés és az adócsomag összhangban van azzal a céllal, hogy Magyarország tovább erősödjön, és ezt minden magyar érezze is a mindennapokban.

MSZP: ez a lemaradás büdzséje

A szocialisták országgyűlési képviselője, Korózs Lajos arról beszélt, hogy ártja szerint a nyugdíjasok még inkább leszakadnak a társadalomtól, hiszen a kormány 8,5 százalékos nettó béremelkedéssel számol, míg a nyugdíjakat csak 2,8 százalékkal növeli. Szerinte jövőre a vásárlóerőt nézve még a romániai átlagnyugdíj is meghaladja majd a magyarországit, holott az néhány éve még lényegesen alacsonyabb volt.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hog az MSZP változtatna a nyugdíjemelés számításán: nem csupán az infláció mértékét, hanem a gazdasági növekedést is figyelembe vennék, első lépésben pedig felzárkóztatnák a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat - mondta. A szocialisták emellett sávosan állapítanák meg a nyugdíjprémiumot: az átlag alatti nyugdíjban részesülők magasabb összeget kapnának, 400 ezer forint feletti járadék esetében viszont nem fizetnének nyugdíjprémiumot.

Korózs Lajos szerint probléma van a munkavállalói jogok érvényesülésével is. "Az nem járja, hogy a Suzuki minden magyar jogszabályt felrúg" - fogalmazott az ellenzéki képviselő, és kifogásolta, hogy a multinacionális vállalat elbocsátotta a szakszervezetet alapító munkavállalóját. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök a stratégiai megállapodásokkal "kilóra adta el a munkásokat".

DK: a túlélés büdzséje

Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője még júniusban, a javaslat általános vitájábakor fejtette ki pártja álláspotját, amely szerint ez a semmittevés, a folytatódó politikai propaganda, a túlélés költségvetése, amelyből az derül ki, hogy a Fidesz nem akar közelebb kerülni az európai pénzügyi együttműködéséhez, a kormányoldalon „a hátuk közepére sem kívánják” az euró bevezetését.

Az ellenzéki politikus bírálta a kormány családpolitikáját is, mert szerinte az tévút, nincs pozitív hozadéka.

Magyar Liberális Párt: oktatás és egészségügy helyett foci

Az ellenzéki párt közleményében közölte, elutasítja a Fidesz jövő évi költségvetését, mert az Orbán-kormány pont azokra a válságágazatokra nem gondolt, melyeknek a leginkább szükségük lenne plusz forrásokra: az oktatásra, az egészségügyre és a szociális ellátórendszerre. Ezek azok az ágazatok, melyekre a 2020-as költségvetés szerint a közel 5 százalékos GDP-növekedés ellenére arányaiban kevesebbet fog fordítani az Orbán-kormány. Emiatt Magyarország még jobban le fog maradni régiós versenytársaihoz képest a jövőben.

Miközben oktatásra kevesebb jut, a Rogán Antal vezette propagandahivatal közel 200 millió forinttal többet költhet gyűlöletkeltésre és az emberek félrevezetésére. Százmilliókkal több pénzt kap a történelemhamisító Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatala, és a Nemzeti Futball Akadémia is - áll a közleményben.

Párbeszéd: ez az átverés költségvetése

Szabó Timea a Párbeszéd képviseletében szintén az általános vitában kifogásolta egyebek között azt, hogy alig változik az egészségügyi költségvetés helyzete. Szerinte reálértékben az oktatás a legnagyobb vesztese a büdzsének, ameéy Budapest-ellenes, kiszipolyozze a fővárost. Teljesen felesleges beruházásokra adnak pénzt az egészségügy, az oktatás helyett - mondta az ellenzéki politikus.

LMP: ez a jövő felélése

Csárdi Antal, a párt vezérszónoka az általános vitában beszélt arról, hogy jövőre kevesebb pénz jut a környezetvédelmre, a klímaváltozás megfékezésére, az oktatásra, de több pénzt kapnak a multik. A párt szerint a 2020-as költségvetés nem néz szembe a bér-, a lakhatási, a klímaválsággal, nem segíti az egyszülős családokat, a devizahiteleseket, valamint az életkezdés nehézségével birkózó fiatalokat, nem teszi működőképessé az egészségügyet, nem fejleszti az oktatást, nem teremt élhető időskort a nyugdíjasoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×