eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A dunai hajóbaleset újabb dél-koreai utasának holttestét azonosította a rendőrség - a nap hírei

Ezrek vettek részt az idei Budapest Pride felvonuláson, nem volt rendzavarás. Kendernay Jánost választotta meg társelnökének az LMP a rendkívüli tisztújító kongresszuson.

A május végi dunai hajóbaleset újabb dél-koreai utasának holttestét azonosította a rendőrség. Egy dél-koreai utast továbbra is keresnek a Dunán a déli országhatárig. A gyalogos járőrök pénteken jelentették, hogy holttestet találtak a Dunában, Makád térségében. A Hableány sétahajó a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. 7 utast sikerült kimenteni. Közben a Magyar Nemzet arról írt: jövő pénteken vesznek végső búcsút a dunai hajókatasztrófában elsüllyedt Hableány kapitányától és matrózától.

Felkészült katonákat igényel a haderő korszerűsítése - jelentette ki a honvédelmi miniszter a tiszti akadémián végzett honvéd altisztek avatásán. Benkő Tibor azt mondta: a honvédség megújulása békét és biztonságot jelent Magyarországnak, a folyamat sikere pedig jelentős részben az altiszti állományon múlik, mert ők alkotják a honvédség gerincét.

Egy hét alatt több mint 2 és fél ezren igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin kiemelte: az idén 5, jövőre 10 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben a nagycsaládosok autóvásárlási igényének kielégítésére, de a keret növelhető. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint a nagycsaládosoknál a gépkocsipark 70 százaléka 10 évnél, 35 százaléka 15 évnél is öregebb.

Több ezren vettek részt az idei Budapest Pride felvonuláson. A megmozduláson megjelent ellentüntetők egy csoportja is, de nem történt rendzavarás. A rendezvény résztvevői az idén a fővárosi Kossuth Lajos térről a Március 15. térre vonultak. Az idén kordonok nélkül zajlott a felvonulás. A megmozduláson ellenzéki pártok képviselői is megjelentek.

Kendernay Jánost választotta meg társelnökének az LMP a rendkívüli tisztújító kongresszuson. Rajta kívül még Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő indult a posztért. Női társelnököt nem tudott választani a testület, mivel nem érkezett érvényes jelölés, így a poszt betöltőjéről hatvan napon belül kell határoznia a pártnak. Az LMP azért tartott teljes tisztújítást, mert május 26-án éjszaka a párt teljes elnöksége lemondott a rossz európai parlamenti választási eredmény miatt.

A Széchenyi 2020 programban több mint 260 milliárd forint fordítható a turizmus fejlesztésére a 2014-2020-as költségvetési időszakban, ebből a Balatonhoz csaknem 33 milliárd forint jut. Schanda Tamás uniós fejlesztésekért felelős államtitkár Fonyódon, a Balaton-átevezés startpontjánál tartott tájékoztatón hangsúlyozta: a cél hogy 2030-ig a magyar turizmus teljes hozzájárulás a GDP-hez a jelenlegi 10 százalék körüli értékről 16 százalékra nőjön.

Több mint kétezren evezték át a Balatont a Magyar Kajak-Kenu Szövetség rendezvényén. A Fonyódról indult, mintegy 10 kilométeres távot surf-kajakkal, kenuval, és sárkányhajóval is megtették a vállalkozó kedvűek. A tömegsportrendezvényen bárki elindulhatott, és együtt evezhetett több olimpiai és világbajnokkal. A 900 hajóval résztvevő kétezer ember indulása csaknem 30 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest.

A kompromisszumos jelölt mielőbbi megtalálását sürgeti az IMF vezetői tisztét eddig betöltő Christine Lagarde helyére a francia pénzügyminiszter,Bruno Le Maire. Az illetékes uniós tárcavezetők kedden tárgyalnak a kérdésről. Az Európai Tanács a héten az Európai Központi Bank elnöki posztjára jelölte a francia Christine Lagarde-ot. Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le.

A szervezők becslései szerint másfél millióan vettek részt Londonban a jubileumi London Pride felvonuláson. A szervezők szerint ez volt az indulás 50. évfordulóját ünneplő mozgalom eddigi legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye a brit fővárosban. Sadiq Khan, London polgármestere a menet élén haladt.

Egy jelzőrakéta kilövésével megkezdődött a bikafuttatásairól híres San Fermín-ünnep a spanyolországi Pamplonában. A város védőszentjéről kilenc napig tartó mulatozással emlékeznek meg a helyiek immár évszázadok óta, és egyre több külföldi is csatlakozik hozzájuk a világ minden tájáról.

Újabb, a Richter-skálán 6,9-es erősségű földrengés volt Kalifornia déli részén. Egy ember megsérült, halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. Az újabb rengés a két nappal ezelőtti része volt. Akkor ugyanebben a térségben 6,4-es erősségű földmozgás volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×