eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 11-én. Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin: a babaváró támogatás nem csak otthonteremtésre fordítható

Szabadon felhasználható a babaváró támogatás: otthonteremtésre, felújításra, autóvásárlásra vagy akár egy másik hitel kiváltására is igényelhető - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. A kedvezményes hitel már igényelhető.

A babaváró támogatás feltétele a házasság, a kedvezményes hitel azonban azoknak is jár, akik már régóta házasok és van már gyerekük - emelte ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Ha negyvenéves, vagy annál fiatalabb nőről van szó, aki házasságban él és szeretne még gyerekeket, akkor bemehetnek a bankba és igényelhetik ezt a támogatást” - mondta.

A babaváró támogatás másik követelménye, hogy a házaspár egyik tagjának legyen legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonya. Ez a munka mellett lehet akár felsőoktatásban eltöltött idő is. Az igazolást a jogviszonyról a kormányablakokban lehet kérni.

Az államtitkár kiemelte: a bank ezen felül csak annyit kérhet, hogy a házaspár egyik tagja rendelkezzen a maximális, havi törlesztőrészlet kétszeresének megfelelő, minimálbér körüli jövedelemmel.

A támogatás szabadon felhasználható

– hangsúlyozta Novák Katalin, kifejtve, hogy a pénzt nemcsak otthonteremtésre, hanem lakásfelújításra, használt autó vásárlására, korábbi hitel törlesztésére is lehet fordítani.

A kik felvették a hitelt, és öt éven belül gyermeket vállalnak, kamatmentesen törleszthetik azt. A kedvezményes törlesztés már a terhesség harmadik hónapjától jár, a hitel fizetését ekkor három évre automatikusan felfüggeszti a bank.

  • Két gyermek esetében további kedvezmény jár: az állam elengedi a fennmaradó tartozás 30 százalékát,
  • három gyermeknél a teljes tartozást.

Azok a családok, akiknek gyermeke idén júliusban születik, még beadhatják a kérvényt a támogatásra.

A babaváró hitel a legnagyobb kereskedelmi bankokban igényelhető, van, ahol online is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Új EU-frakcióról beszélt Bécsben az osztrák Szabadságpárt elnöke, a Fidesz elnöke és a cseh ANO vezetője
Patrióták

Új EU-frakcióról beszélt Bécsben az osztrák Szabadságpárt elnöke, a Fidesz elnöke és a cseh ANO vezetője

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×