eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Rejtélyes tiltási hullámot indított a Facebook Magyarországon

Több magyar felhasználó fiókját is felfüggesztette a Facebook, és most bizonyítaniuk kell személyazonosságukat. Számos oldal kedvelői száma is nagyot esett, ebből arra lehet következtetni: rendszerszinten változott valami a Facebook fake-fiók szűrési gyakorlatában.

Hétfőn – úgy néz ki – nagyobb volumenű fake-fiók törlési, felfüggesztési hullámot indított a Facebook Magyarországon, amelyet a jelek szerint elég sok járulékos veszteséggel járt, mivel az Indexhez és a Portfolióhoz is több helyről érkeztek jelzések ezzel kapcsolatban. A nemzetközi sajtóból nem érkeztek hírek tömeges tiltásokkal, felfüggesztésekkel vagy törlésekkel kapcsolatban, de elképzelhető, hogy szigorítottak a fake-felhasználó szűrési algoritmusukon.

A Portfolio szerkesztősége tud olyan felfüggesztett felhasználóról, aki nem csak valós személy, de a sokéves, nem túl aktív Facebook-tevékenysége alapján sem gondolnák, hogy hamis felhasználónak dobja ki egyszer a Facebook ellenőrző algoritmusa. Azt azonban, hogy pontosan miért függesztették fel, nem lehet tudni, mint írja:

"tegnap délután meg akartam nyitni a Messengert, ami jelezte, hogy újra be kell jelentkeznem. Ezt viszont már nem engedte arra hivatkozva, hogy a fiókom le van tiltva.

Nem tudok róla, hogy bármi illegálisat tettem volna, és sajnos a Facebook sem indokolta meg a letiltást, így továbbra is elmondhatom, hogy fogalmam sincs a tiltás okáról. Évek óta nem osztottam meg az üzenőfalamon semmit, a profilképem egy éve ugyanaz, nem nagyon szoktam kommentelgetni, semmit. Egyvalamire tudok gondolni esetleg: épp előző nap csináltam csoportot a legénybúcsúm miatt, majd kiléptem onnan. Ha ez a bűnöm, hát szánom-bánom. A Facebook mindenesetre a személyi azonosságom bizonyítását kérte, el is küldtem nekik az igazolványt rögtön, azóta nem írtak, a letiltást nem oldották fel. Remélem hamarosan legalább valami indoklással megtalálnak".

A portál több másik ismerősét is tiltották, az egyik szerkesztőségi tagnak legalább 4 olyan ismerőse van, aki jó eséllyel semmi illegálisat, szabályzatellenes aktivitást nem mutatott – vagy legalábbis nem nagyon tud erről. Ismerve a Facebook-aktivitásukat elmondható, hogy teljesen átlagos felhasználónak mondhatók, jegyzi meg a Portfolio.

Mint az alábbi képernyőfotóból is kiderül, mikor egy fiókkal kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy nem valós személy vagy nem az a személy használja, mint akinek látszik, felfüggesztik a fiókot mindaddig, míg az illető nem azonosítja magát:

Az indoklás: a fiók alkalmatlan a használatra. Ezzel pont semmit nem mondtak el a felfüggesztés okáról. A Facebook egyébként a súgójában azt írja, több okból kérhetik, hogy küldjünk másolatot a személyazonosító okmányunkról. Mint fogalmaznak:

  • Annak megerősítése céljából, hogy az elérni kívánt fiók a tiéd. A biztonságod fontos a számunkra. Azért kérünk személyazonosító okmányt, hogy rajtad kívül senki mást ne engedjünk be a fiókodba.
  • A neved megerősítése céljából. A Facebookon mindenkit arra kérünk, hogy a hétköznapi életben is használt nevén szerepeljen. Ennek segítségével meg tudunk védeni téged és közösségünket a személyazonossággal való visszaélésekkel szemben.
  • Emellett az egyéb visszaélések, például a csalások, az adathalászat és az idegen politikai befolyás megelőzése érdekében is kérhetjük az embereket arra, hogy erősítsék meg a személyazonosságukat.

Több oldal követői száma is meglehetősen fura mozgásokat mutatott, egyes oldalak követői száma több százzal csökkent, a Portfolio Facebook-oldalának kedvelői közül például majdnem százan tűntek el, amire még nem volt példa. Ebből is azt gondolhatjuk, hogy valami rendszerszinten változott a Facebook fake-fiók szűrési gyakorlatában.

Hetekkel korábban, május végén a Facebook azt közölte, idén év elején nagy kisöprést végeztek a fake-fiókok terén, január és március között 2,2 milliárd fiókot tiltottak le vagy töröltek. Becsléseik szerint körülbelül a fiókok 5 százaléka lehet hamis, a korábbi 3-4 százalékos becslésnél is több.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×