eur:
395.32
usd:
368.31
bux:
71549.94
2024. július 2. kedd Ottó

Tóth Bertalan: nem mond le az MSZP elnöksége

Kudarcnak tekinti az EP-választás eredményét, de a párt elnöksége nem mond le - jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Azt is közölte, hogy szombaton dönt a párt választmánya az egyetlen mandátum gazdájáról.

Gratulálok az ellenzéki háziverseny győztesének, a DK-nak és a Momentumnak, de ezt a választást a Fidesz nyerte meg - jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, miután kiderült, a Párbeszéddel közös szövetségük 6,68 százalékos eredménnyel csak a negyedik lett, és mindössze egy mandátumhoz jutott. Hozzátette azonban, hogy ennek ellenére folytatni akarják azt a reményteljes együttműködést, amely december-januárban elindult az ellenzéki pártok között.

"A szocialista párt elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy nem mond le, az önkormányzati választásokig azért fog küzdeni, hogy ez az együttműködés révén minél több településen érjünk el fordulatot" - mondta a pártelnök, és közölte, nincs bennük harag egyik ellenzéki párt irányában sem, mert "nem ennek van most itt az ideje".

A párt egy főt küld az EP-be, a személyéről szombaton az MSZP választmánya hozza meg a döntést. "Én nem veszem át a mandátumot, le fogok mondani róla, és a választmányra bízom a döntést" - közölte Tóth Bertalan, és kijlentette:

"Kudarcnak tartjuk az eredményt, de nem adjuk fel,

minden erőnkkel azon leszünk, hogy ez az ország felszabaduljon."

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyértelmű győzelmet aratott a nemzetgyűlési választások első fordulójában a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés. Az összesen 577 választókörzetből 501-ben azonban második fordulót tartanak, és a második helyen végzett baloldali Új Népfront, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló Együtt nevű koalíció harmadik-negyedik helyen talpon maradt jelöltjei nagy számban lépnek vissza a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára. A július 7-én esedékes második forduló nagy kérdése, sikerül-e a visszalépésekkel megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés megszerezze az abszolút többséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×