eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Nem biztos, hogy vasárnap eldől, ki nyer az EP-választáson

Vasárnap mintegy 8 009 000 választópolgár dönthet arról, kik képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben. Közülük 7,9 millió Magyarországon, 115 ezren levélben, több mint 20 ezren külképviseleten szavazhatnak – összegezte a legfrissebb adatokat Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

8 008 740 fő szerepel a választási névjegyzékben, magyarországi állandó lakcímmel 7 890 000 rendelkezik, 115 ezren vannak, akik EU-n kívül élő kettős állampolgárok, 3 390 ezren pedig bár más EU-s tagállamban élnek, jelentkeztek a hazai névjegyzékbe – tájékoztatott az NVI vezetője. Az iroda már 33 ezer szavazatot meg is kapott.

Pálffy Ilona elmondta:

a levélszavazatokat vasárnap is le lehet adni az egyéni választókerület székhelyeken és a külképviseleteken. Postán szombat éjfélig várják.

A külképviseleten leadott szavazatok azonban csak a jövő hét elején érkeznek meg a testülethez.Szoros szavazás esetén ezek döntőek lehetnek.

A külképviseletre érkezhetnek levélszavazatok, és a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező, átjelentkezett állampolgárok - 20 290 fő - is itt szavazhatnak. Alapesetben levélben csak olyanok szavazhatnak, akiknek nincs állandó magyarországi lakcímük. Az EP-választásnál viszont további korlát is van: közülük is kizárólag olyanok kaphattak levélcsomagot, akik nem uniós országban vannak a szavazáskor.

A teljes beszélgetést 6 órától hallgathatják meg az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×