eur:
385.66
usd:
356.51
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác
Emilia Clarke brit színésznő érkezik a Time 100 gálára New Yorkban 2019. április 23-án. Az estélyt a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberét bemutató válogatásának tiszteletére rendezték.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Már a Trónok harca szereplője után is elnevezheti gyermekét

Már adható a magyar lányoknak a Denerisz név, mert volt szülő, aki a Trónok harca-sorozat egyik főszereplője után kívánta a lányát elnevezni. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete pedig – bár magyaros alakban – de elfogadta a kérelmet.

A csecsemőkbek adott női nevek közül leggyakoribb a Hanna, a Zoé és az Anna, fiúknál pedig a Bence, a Máté és a Dominik a legnépszerűbbek – tájékoztatott Raátz Judit. Az összlakosságot nézve a Mária, Erzsébet, Ilona, valamint a János, József és István vezeti a sort – tette hozzá az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa.

Az intézet havonta bővíti az utónevek listáját,

e hónapban kitűnt a Trónok harcából ismert Denerisz név engedélyezése.

Raátz Judit elárulta: a Zoltán név az 1960-as években vált népszerűvé, amikor Jókai Mór Kárpáthy Zoltán című regényét megfilmesítették, a Linda-sorozat után pedig egyre többen adták ezt a nevet újszülött gyermeküknek. A Krisztofer név pedig a Dallasnak köszönheti gyakoriságát. Ma, a török sorozatok idejében, a török neveket – mint a Szulejmánt – adják sokan gyermeküknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csicsmann László az Arénában: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Csicsmann László az Arénában: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×