eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: olyan változások kellenek Európában, amilyenek Ausztriában történtek

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta hétfőn Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt. Az osztrák politikus szerint új, "hazafias" frakció jöhet létre az Európai Parlamentben a májusi EP-választások után, a Fidesz szerint pedig már nem támogatható Manfred Weber EB-elnökjelöltsége.

2019.05.06. 15:00

Előzőleg

A budai Várban, a Karmelita kolostorban fogadta Orbán Viktor hétfőn az osztrák alkancellárt, Heinz-Christian Strachét. Hétfőn a magyar miniszterelnökkel interjú jelent meg az osztrák Kleine Zeitung című lapban, ebben a kormányfő úgy fogalmazott, Ausztriában is jó felé haladnak a dolgok. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke Orbán Viktor szerint "kitűnik a dekadens európai mezőnyből". A miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak. Hozzátette: "azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának".

2019.05.06. 15:18

Orbán Viktor: rendezett a viszony

Baráti tárgyalásokon vagyunk túl, érintettük a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, amit rendezettnek és sikeresnek tekintettünk - kezdte Orbán Viktor. "Az ő növekedésük is meg fogja haladni az uniós átlagát, két sikeres ország működik együtt."

2019.05.06. 15:19

A határkerítésről

Orbán Viktor szerint a déli határkerítés Ausztriát is védi, igaz, amikor baloldali kormány volt, Ausztria akadályozta a magyar határkerítés építését.

2019.05.06. 15:20

Változások

Olyan változásokat szeretne Európában Orbán Viktor, mint amilyenek Ausztriában történtek: a jobboldal együttműködik a hazafias pártokkal.

2019.05.06. 15:22

Brüsszel ne próbálkozzon!

Magyarország élt már szocialista gazdasági rendszerben, Orbán Viktor szeretné, Brüsszel nem próbálkozna ezzel.

2019.05.06. 15:23

Heinz-Christian Strache: egy éve Bécsben már találkoztunk

"Örülök, hogy ezt a barátságot elmélyíthetem és kiegészíthetem."

2019.05.06. 15:25

Heinz-Christian Strache: határ

Beszéltek az illegális migrációról és a határ menti bűnözésről, megbízható partnerként tekintenek Magyarországra ezekben a kérdésekben.

2019.05.06. 15:26

Heinz-Christian Strache: Orbán Viktor érdeme...

...hogy megállították az illegális migrációt Európa felé.

2019.05.06. 15:27

Heinz-Christian Strache: büszkék vagyunk

Büszkék vagyunk, hogy a legnagyobb családpolitikai tehermentesítés nálunk van - mondta az osztrák alkancellár, aki szerint példaértékű a nagyszülői gyed intézménye.

2019.05.06. 15:28

Heinz-Christian Strache: hazafias frakció is létrejöhet

Új frakció létrehozását lengette be az osztrák alkancellár a közös sajtótájékoztatón, szemben az Európai Néppárttal és a szocialistákkal az Európai Parlamentben.

2019.05.06. 15:31

Heinz-Christian Strache: a brexit megmutatta, hogy az EU végletesen károsodhat

"Meggyőződésem, hogy a hazafias erők előre fognak lépni" - hangsúlyozta az osztrák alkancellár.

2019.05.06. 15:31

Kérdések jönnek

Az újságírók kérdezhetnek.

2019.05.06. 15:34

Orbán Viktor: egyre többen mondják azt, amit mi

"Nagy örömmel látjuk az osztrák változásokat, ez jó hír Magyarország számára" - mondta kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök. Hozzátette, szerinte a bevándorláspárti erők oldalán áll az Európai Néppárt nagy része, de kiegyensúlyozott helyzetet hozhat a május 26-ai választás. "Bonyolult tárgyalássorozat vár ránk, hogy megválasszuk a Bizottság elnökét" - utalt arra, hogy akár Timmermans, akár Weber elnökjelölt is nehezen megválasztható.

2019.05.06. 15:36

Orbán Viktor a Fidesz néppárti tagságáról

"Mi az EPP-hez tartozunk, Kohl kancellár hívására csatlakoztunk, de semmiképp sem maradunk egy bevándorláspárti formációban, ezért is függesztettük fel a tagságunkat. Az az álláspont, amit mi képviselünk, az Európai Néppártban kisebbségben van. Ha a Néppárt intoleránssá válik a véleményünkkel, máshol kell keresni a helyünket."

2019.05.06. 15:39

Orbán Viktor a határvédelemről

A két ország együttműködésében intellektuálisan kell eljárni Orbán Viktor szerint, aki szerint ha Brüsszel nem tudta megoldani a migránsválságot, akkor jobb, ha szembenézünk a realitásokkal, és a schengeni belügyminiszterek tanácsa dönt határvédelmi kérdésekben. Ez elmondása szerint Nicolas Sarkozy ötlete volt korábban.

2019.05.06. 15:42

Sebastian Kurz osztrák kancellár nem akar együttműködést Le Pen és Salvini pártjaival. Mi a feloldás?

Orbán Viktor: várjuk meg az EP-választás eredményét. A politikában az ütemérzék a legfontosabb, de a hűség is fontos, a realitás figyelembevételével.

2019.05.06. 15:44

Orbán Viktor: nem támogatjuk már Manfred Webert.

Orbán Viktor: a magyar miniszterelnököt a magyar választópolgárok bízzák meg, Weber elnök pedig azt mondta, a magyarok szavazatával nem akar az Európai Bizottság elnöke lenni. Ezek után a magyar miniszterelnök nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy egy olyan embert támogat, aki így nyilatkozik. Keressük a megfelelő jelöltet.

2019.05.06. 15:52

A BBC kérdése: a radikális jobboldalnak van-e helye Európában, hol a határ?

Heinz-Christian Strache: ami a fasizmushoz, a nemzeti szocializmushoz kötődik, erőteljesen elutasítjuk. A politikai baloldal viszont tökéletesen mindent elutasít, nyelvrendőrségként viselkedik, úgy tesz, mintha nem is mozdítaná el a multikulturalizmust. Orbán Viktor: emlékszünk arra, amikor szélsőjobboldali párt volt az FPÖ, ma pedig már kormányerő. Megtapasztaltam a viselkedésüket és az eredményeiket kormányon. Ezek a pártok bizonyítottak, kormányképesek és stabilitást okoznak. Azok a pártok, akiket korábban szélsőségeseknek neveztek, ma már bizonyítottak, hogy nem azok.

2019.05.06. 15:54

Heinz-Christian Strache: van egy esély...

...arra, hogy létrejöjjön egy hazafias frakció az EP-ben, meglátjuk a választások után, hogy ki lesz benne.

2019.05.06. 15:59

Mégis ki lesz a Fidesz szerint a megfelelő EB-elnökjelölt?

Orbán Viktor: nekünk jó lett volna Manfred Weber, de ő jelentette be, hogy a magyarok szavazataival nem akar nyerni. A demokrácia és az erkölcs szerint sem helyes ezek után, hogy őt támogassuk. Amikor az európai baloldal eljárásokat indított Magyarország ellen, mindig megjegyeztük, hogy kik álltak ki mellettünk és kik nem, kik ellen. Az FPÖ kiállt mellettünk, és ezt nem felejtjük el.

2019.05.06. 16:00

Heinz-Christian Strache és Orbán Viktor sajtótájékoztatója véget ért.

Köszönjük figyelmüket!

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×