eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Pintér Istvánné nevelőszülő gyerekekkel az SOS Gyermekfalu egyik házában 2015. augusztus 11-én, miután megkezdték a gyermekfalu lakóinak átköltöztetését Battonyáról Orosházára.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Nagy változás jön az SOS Gyermekfalvakban

Nagy változások elé néz a kecskeméti SOS Gyermekfalu. Azt szeretnék, ha 2030-ra már minden nevelőszülő saját ingatlanában biztosítana otthont a rászoruló gyermekeknek.

Szakmai megújulásának új állomását jelentette be nemrég az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványa. A nevelőszülői családok az elkövetkező években fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, mert ez jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását.

Ilyen, különböző kialakítású integrált falvak működnek például Ausztriában, Finnországban, Észtországban, Bulgáriában, Koszovóban, Üzbegisztánban, Brazíliában és Dél-Afrikában is.

Az SOS-családok tehát nem egymás közvetlen szomszédságában lesznek, hanem szétszórtan a városban és környékén. Az átalakulás érinti a kecskeméti falut is, ahol jelenleg 11 család/nevelőszülő él 61 gyermekkel (a falu területén kívül, saját ingatlanban további 36 nevelőszülő gondoskodik összesen 92 gyermekről).

Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítvány ügyvezető igazgatója a baon.hu oldalnak azt mondta, azt szeretnénk, ha 2030-ra már minden nevelőszülő saját ingatlanban biztosítana otthont a rászoruló gyermekeknek.

Az átmenet hosszú, többéves folyamat lesz, és utána is fennmarad az SOS Gyermekfalu közössége.

Fontos változás, hogy a jövőben csökkenteni fogják a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek számát. Egy családban átlagosan 3-4 gyermek fog nevelkedni az eddig 5-6 helyett, hogy még több figyelem jusson rájuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy növelik a nevelőszülők számát.

A gyermekfalu irodaépületeit a közeljövőben értékesítik, de a nevelőcsaládoknak otthont biztosító házak eladását nem tervezik a következő években. Ha egy nevelőcsalád mégis a költözés mellett dönt, akkor a házakat más, nem nevelőszülői családoknak szeretnék bérbe adni.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×