eur:
394.8
usd:
365.38
bux:
71576.28
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels

Halálos veszedelemben az autósok

Nem csak a saját életével játszik, aki vezetés közben szelfizik, videózik!

A KRESZ szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobiltelefont nem használhat, persze a kétkerekű és a gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője sem. A szabályozás a kerékpárosokra is vonatkozik. A vezetés közbeni mobilhasználat a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése.

A KRESZ szerint a tilalom megszegése csak tettenérésnél szankcionálható - írja a nool.hu. Fix az összeg, a szabályszegővel szemben 10 ezer forint helyszíni bírságot kell kiszabni. Feljelentés esetén ez az összeg 20 ezer forint. A mobilozás nem tartozik a kiemelt közúti közlekedési szabálysértések körébe. További szankciója viszont, hogy három büntetőpontot adnak a közúti előéleti pontokhoz.

Egy kúriai döntés értelmében az is szabályszegésnek minősül, ha valaki csak elutasít egy hívást vezetés közben, mert ekkor is kezébe veszi a telefont.

A közlekedési szakértő a lapnak elmondta: ha valaki fülhallgatót használ, abban az esetben nem követ el szabálysértést a vezető, mivel nincs a kézben a készülék, továbbá a kihangosító használata is ebbe a körbe tartozik.

Mi történik akkor, ha valaki üzenetet ír, vagy éppen fotót, videót készít autóvezetés közben?

Erről a szakjogász elmondta: a szankció ugyanaz, de álláspontja szerint az üzenet írása és a szelfizés vezetés közben lényegesen nagyobb baleseti kockázatot rejt, mint a telefonálás kézben tartott telefonnal, mert eközben a vezető a forgalmat figyeli, de az üzenet írásakor és szelfizéskor a készüléket kell nézni, és így nem lehet odafigyelni az utakra.

A közelmúltban történt az a tragédia, amikor a 4-es úton egy román kisbusz vezetője a záróvonalat átlépve előzte a kocsisort, közben pedig szelfizte magát. Össze is ütközött a vele szemben szabályosan közlekedő kamionnal; ebben az egyetlen balesetben tíz halott maradt a helyszínen…

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×