eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Csökkentek a tervezhető egészségügyi műtétek várólistái - a nap hírei

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság teljesítményét már azok is elismerik, aki korábban kritizálták. A kommunizmus bűneit hangsúlyozták a megemlékezők az emléknapon. Csökkentek a tervezhető egészségügyi műtétek várólistái. A nap legfontosabb hírei február 25-én.

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság teljesítményét már azok is elismerik, aki korábban kritizálták. Varga Mihály az Országgyűlésben beszélt erről azzal kapcsolatban, hogy két nagy hitelminősítő is jobb besorolást adott Magyarországnak. A tárcavezető hangsúlyozta: a Standard and Poors', valamint a Fitch Ratings által előre jelzett tendenciák egybeesnek a kormány várakozásaival.

A jövő évi költségvetés elfogadását és a családvédelmi akciótervhez szükséges jogalkotást tartja a tavaszi ülésszak legfontosabb feladatainak a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte, hogy a családtámogatási intézkedések közül amit lehet, azt rendelettel kell életbe léptetni, mert az gyorsabb. Elmondta azt is, hogy várhatóan 4 tucat törvényjavaslat kerül az országgyűlés elé a tavaszi ülésszakban. A Fidesz célja, hogy az országgyűlés az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően még a nyári szünet előtt elfogadja a 2020-as költségvetést, amely várhatóan az Európai Parlamenti választások után kerül napirendre.

A migrációt kiváltó okok erősödéséről beszélt az Európai Unió és az Arab Liga egyiptomi csúcstalálkozóján a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy vélte: a jövőben a legitim politikai vezetőknek közösen kell irányítaniuk az eseményeket. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország erején felül vesz részt a nemzetközi missziókban, emellett évi 1400 állami ösztöndíjat ad az Arab Liga országaiból érkező fiataloknak.

Részletes tájékoztatóban reagált a jelenlegi magyar kormányzati kampányra az Európai Bizottság. A testület hangsúlyozza, hogy nincsenek titkos tervek a migráció fokozására. A magyar nyelven kiadott anyag mindenekelőtt rámutat, hogy az Európai Unióban nem születhet semmilyen döntés a tagállamok és az Európai Parlament nélkül, vagyis a magyar kormány tagjai és a magyarok által megválasztott EP-képviselők is minden esetben szavazhatnak. A testület szerint sok tévhit terjedt el az Unió migrációs politikájával kapcsolatban.

Még mindig nem tudni pontosan, hányan váltak a kommunista rendszer áldozatává, mert a rémtettek egy részére nem derült fény - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a Gyorskocsi utcai börtön előtt mondott beszédében kijelentette: a magyar nemzet megtanulta, hogy a téboly fertőz, és ha nem vigyázunk, új téboly fogan. Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

Csökkentek a tervezhető egészségügyi műtétek várólistái - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: az 5 évvel ezelőtti 70 ezres betegszámhoz képest mára a tervezhető beavatkozásokra várók száma 28 ezerre csökkent, ezzel Magyarország az európai középmezőnybe került. 2012-től tavaly év végéig várólista-csökkentésre 26 milliárd forintot fordított a kormány, jövőre erre a célra további 6 milliárd forint áll rendelkezésre. Ma a legtöbbet, 126 napot a térdprotézis-műtétre kell várni, ezt követi 88 nappal a csípőprotézis-műtét.

Megerősítette a Szent János kórház eddigi főigazgatójának felmentéséről szóló híreket az egészségügyért felelős államtitkár.Horváth Ildikó az InfoRádióban elmondta: Kázmér Tibor tisztségét kedd Takács Péter veszi át. A szakember korábban az intézmény járóbeteg ellátásért felelős igazgatója volt, az utóbbi másfél évben pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumában az egészségpolitikai főosztályt vezette. Az államtitkár közölte: Takács Péternek nagy szerepe lesz a 250 ezer embert ellátó új centrumkórház kialakításában, amely a Szent János Kórház és a Kútvölgyi tömb egyesülésével jön létre.

Megegyeztek az átlagosan 5 százalékos idei bérfejlesztés felosztásáról az érdekképviseletekkel a Volánbusz Zrt. és a közlekedési központok. Közleményük szerint a társaságok január 1-jei hatállyal, visszamenőlegesen emelik a kereseteket. A dolgozók a különbözetet a februári bérükkel kapják meg a márciusi bérfizetéskor.

Januárban ismét csökkent az álláskeresők száma. A Foglalkoztatási szolgálat adatai szerint az első hónap utolsó napján 254.200 álláskereső szerepelt, ami 13 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az Európai Tanács elnöke szerint a jelenlegi helyzetben a brit európai uniós tagság megszűnésének elhalasztására lenne szükség, hogy elkerülhető legyen a rendezetlen kiválás. Donald Tusk arról nem beszélt, hogy mekkora hosszabbítást tartana megfelelőnek. A brit miniszterelnök szerint ugyanakkor elérhető közelségben van az Egyesült Királyság március 29-ei rendezett kilépése, erre kell fókuszálni minden energiát. Theresa May kijelentette: a hosszabbítás nem oldja meg a problémát, csak elodázza a döntést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×