eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 29-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Csőd és rendkívüli kongresszus előtt a Jobbik

Rendkívüli kongresszust tart a Jobbik szombaton. Az ellenzéki párt nagy bajban van: majdnem egymilliárd forintot kellene befizetnie az államnak, de nincs ennyi pénze. A párt csődben van, és a megszűnés fenyegeti.

Az Állami Számvevőszék 2017 végén 662 millió forintra büntette meg a a Jobbikot. Ennek felét a Magyar Államkincstár már levette a párt számlájáról, de két éven keresztül 14,5 millió forintot még minden hónapban be kell fizetniük az adóhatóságnak.

A számvevőszék idén ismét tiltott finanszírozás miatt 136 millió forintra bírságolta meg a Jobbikot, és a párt büntetésként ugyanennyi állami támogatástól is búcsút mondhat. Ráadásul még a Magyar Postának is tartozik 50 millió forinttal.

"A párt csőd előtt áll"

- ezt a Jobbik elnökhelyettese, a párt parlamenti frakcióvezetője mondta az InfoRádióban. Gyöngyösi Márton elismerte, hogy nem tudják befizetni a majdnem 1 milliárd forintos állami bírságot.

"Üres a pártkassza, néhány millió forint fölött diszponál jelenleg a párt. Egyetlenegy vagyontárgyunk van, egy ingatlan, a Villányi úti pártirodánk, aminek értéke pár tízmillió forintra becsülhető."

Most abban bíznak, hogy részletfizetési lehetőséget kapnak: "Lehet, hogy megkapjuk azt kegyként, hogy csak az önkormányzati választások után kell befizetnünk ezt a bírságot. Teljes bizonytalanság övezi ezt a kérdést is" - mondta Gyöngyösi Márton.

Szerinte a Jobbikot a megszűnés fenyegeti: "Ha nem sikerül befizetni a pénzt, és az államkincstár vagy a NAV követeli, akkor az összes vagyontárgyunkat és számlánkat zárolják.

Inkasszót vetnének ki a pártra, ami kvázi egy csődeljárás kezdetét jelentené, ami nagyjából a pártnak a megszűnése.

Ilyen értelemben nem mi szüntetnénk meg, hanem kimondható lenne, hogy a hatalom és az Orbán-rezsim felszámolta a legnagyobb ellenzéki pártot" - tette hozzá a politikus.

A Jobbik szombaton rendkívüli kongresszust tart, de a párt megszüntetés nem került fel a tanácskozás napirendjére, a pártnál továbbra is bíznak a részletfizetési kedvezményben.

A bírságok ügyében az uniós bíróságokhoz fordultak, közben pedig a bakonycsernyei és a kéthelyi alapszervezet megalakulásával igyekeztek jelezni, hogy nem akarják felszámolni magukat.

A Jobbik pártigazgatója közben óvatosan fogalmazott, amikor a Népszava azt tudakolta, megszűnik-e a párt.

"Vészhelyzetben felelőtlenség tippelni"

- fogalmazott a lapnak Szabó Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×