eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szavazó a józsefvárosi időközi polgármester-választáson a BVHSZC Bókay János szakközépiskolájában 2018. július 8-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

EP-választás: változtak a határidők, felülvizsgálták a szavazóköröket

Már tart a felkészülés a következő választásra.

Bár Áder János köztársasági elnök még nem írta ki az európai parlamenti választás időpontját, a szakapparátus már megkezdte a felkészülést a választás lebonyolítására: folyik a területi választási szervek munkatársainak képzése és megtörtént a szavazókörök felülvizsgálata is.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a regionális szintű választásszakmai értekezleteken január közepe és február közepe között mintegy ötszáz munkatárs vesz részt, elsősorban a területi választási irodák és az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák vezetői és munkatársai, akik majd továbboktatják a helyi választási irodák és a szavazatszámláló bizottságok tagjait. A képzéseken nemcsak a májusi EP-választásra, hanem az októberben esedékes helyi és nemzetiségi önkormányzati választás lebonyolítására is felkészítik a választási irodák munkatársait.

Az NVI ezeken a képzéseken is felhívja a választási irodák munkatársainak figyelmét arra, hogy tavaly év végén megváltoztak a választás egyes szabályai, így például a korábbiaktól eltérően csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis

március 21-től lehet benyújtani a választási kérelmeket,

mint például az akadálymentes szavazókör igénylését, az átjelentkezést vagy mozgóurna kérését.

A választási előkészületek része, hogy a jegyzők januárban felülvizsgálták a szavazókörök számát és területi elosztását, mert a választás kitűzésétől a szavazás napjáig nem lehet település, választókerület és szavazókör határát, sorszámát megváltoztatni, ezt tehát még a választás kitűzése előtt el kellett végezni a legfrissebb lakcímnyilvántartás alapján.

A szavazóköröket a jegyzőknek úgy kellett kialakítaniuk, hogy azokba lehetőleg 600-nál több, de 1500 választópolgárnál kevesebb jusson,

és minden településen legyen legalább egy szavazókör. A körzetek felülvizsgálatára azért volt szükség, mert az utolsó választás óta növekedhetett vagy csökkenhetett az egy-egy szavazókörben nyilvántartott választópolgárok száma.

A májusi EP-választásra 6,8 milliárd forintot biztosít a költségvetés.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×