eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

A teljes hazai gyógyszeripar versenyképességére kihat az új EU-s rendelet

Szombattól hatályba lép az az uniós rendelet, amely előírja, hogy minden vényköteles gyógyszert biztonsági kóddal lássanak el. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója szerint az új rendszer nagy terheket ró a hazai gyógyszergyártókra és rontja a versenyképességüket.

A rendelet értelmében két változás lesz a gyógyszeres dobozokon: a manipulálás elleni eszköz a csomagolás sértetlenségét garantálja, a két dimenziós kódot pedig a gyógyszerészek ellenőrzik majd – mondta a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke.

„Ez a két elem újabb garanciát jelent arra, hogy az eleve biztonságos hazai gyógyszerellátás még biztonságosabb legyen”

– fogalmazott Illés Zsuzsanna.

Szerinte a betegeknek a változásból nem származik kellemetlenség, ha a rendszer mindent rendben talál a készítménnyel kapcsolatban, a kód leolvasása a másodperc tört részét veszi igénybe.

A szakértő elmondta: bár a hamisított gyógyszerek komoly veszélyt jelentenek az egészségre, a zárt magyar ellátórendszer azonban eddig is biztonságos volt.

„Ez egy plusz kiegészítő garanciális elem”

– tette hozzá.

Illés Zsuzsa szerint a hazai gyógyszergyártóknak közel 20 milliárd forintos beruházást jelentett a gyártósor felkészítése az egyedi azonosító dobozra nyomtatására. Ki kellett építeni továbbá egy olyan informatikai rendszert, ami alkalmas a különböző telep- és gyártóhelyek közti adatforgalom biztosítására. Az éves fenntartási költség pedig elérheti a 4-6 milliárd forintot. Ez a teljes hazai iparág versenyképességére negatívan hat – hangsúlyozta az igazgatóság elnöke.

A HUMVO tavaly nyár óta azon dolgozott, hogy több mint 2500 végpontot csatlakoztasson az európai központhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×