eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Münnich Aladár által tervezett lakóház a Bauhaus stílusban épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen 2013. október 15-én. 1931-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsának pályázata alapján összesen tizenkilenc ház épült fel a kor neves építészeinek tervei alapján a pasaréti mintatelepen.
Nyitókép: MTI Fotó: Beliczay László

Elkészült Budapest Bauhaus-térképe

Az idei Budapest100 rendezvény témája a Bauhaus lesz.

A Walter Gropius német építész által Weimarban létrehozott Állami Bauhaus iskola alapításának 2019-ben van a 100. évfordulója. Idén száz éves tehát a Bauhaus, a német művészeti irányzat évfordulójának tiszteletére a Budapest100 épületünnep központi témája is ez lesz.

A Bauhaus több tanára és diákja is magyar volt - tanulmányépületeik és tárgyaik a németországi Bauhaus-kiállításokon is láhatók -, az irányzat hatása Budapesten is erős volt.

Erről azok is meggyőződhetnek, akik részt vesznek majd a Budapest100 idei programjain, hiszen ilyen stílusban épült házak várják majd őket. A 2019-es rendezvény potenciális résztvevőjének listája most készült el. A róluk készült térképen első körben 250 olyan épületet tüntettek fel, amely 1919 és 1949 között épült, és valamilyen módon - stílusukban vagy tervezőik által - megjelenik bennük a Bauhaus hatása - írta az Index. A rendezvény szervezőinél jelentkezhetnek azok az érintett házak, amelyek lakói szívesen megnyitnák az épület kapuit az érdeklődő látogatók előtt.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×